Hlavní obsah

Počítače a mobily umí v Japonsku i vonět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonská telekomunikační společnost NTT představila v pondělí v Tokiu nový systém, který umožňuje dálkově rozptylovat v bytě či jinde vůně prostřednictvím mobilního telefonu a internetu. Informovala o tom agentura AFP.

Článek

Systém tvoří malý rozptylovací přístroj opatřený 16 základními parfémy, jejichž mísením lze prý vytvořit stovky vůní. Po nabití mobilu či počítače zvláštní aplikací může uživatel s pomocí katalogu vybírat na dálku vůně a šířit je v místě, kde byl umístěn rozptylovač.

"V nadcházejícím měsíci budeme systém zkoušet pomocí vybraných uživatelů, abychom odhalili případné problémy, splnili očekávání a vyhodnotili rozsah a úroveň služeb," řekl na tiskové konferenci představitel projektu, na kterém se s NTT podílí firma Symrise.

Cílem je v budoucnosti dálkově šířit současně hudbu či video a průvodní vůně. Cena systému zatím nebyla stanovena, ale NTT se snaží, aby to bylo maximálně 125 eur (3130 korun). Sada 16 základních vůní, která vydrží asi měsíc při používání dvě až tři hodiny denně, by měla stát kolem deseti eur (250 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám