Hlavní obsah

První česká nemocnice vybavila personál speciálními počítači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLESLAV

Mladoboleslavská Klaudiánova nemocnice testuje jako první ve střední a východní Evropě speciální přenosné počítače pro zdravotníky. Prvním pacientům začnou sloužit v posledním čtvrtletí tohoto roku. Do té doby se musí přístroj přizpůsobit českým podmínkám.

Článek

"Je to vlastně plnohodnotný počítač vyvinutý společností Intel, který je  speciálně navržen pro použití ve zdravotnictví," řekl ředitel nemocnice Ladislav Řípa.

Tablet s dotykovou obrazovkou a ergonomickým uchem pro přenášení a jednoduchou manipulaci při práci u pacientova lůžka váží 1,4 kilogramu. Zařízení je omyvatelné desinfekčním roztokem, má integrovanou čtečku čárových kódů, čipových karet a fotoaparát.

Zajímavostí je velmi lehká  "hot swap"  baterie. Tu je možné vyměňovat za provozu, aniž by přitom hrozila ztráta důležitých dat nebo zdržení kvůli vypnutí a zapnutí. Do nemocniční počítačové sítě se tablet připojí bezdrátově prostřednictvím WIFI sítě. Také je možné sdílet data s digitálními diagnostickými přístroji přes komunikační rozhraní standardu Bluetooth.

MCA pomocí čtečky čárových kódů eviduje podávání léků. Foto: Intel

Na mobilním klinickém asistentu (MCA - Mobile Clinical Assistant) běží nemocniční informační systém, takže lékaři a sestry mohou údaje a informace, které až dosud psali u pacientova lůžka na papír a poté přepisovali do stolních počítačů v kanceláři, zadat do systému hned při kontaktu s pacientem.

"Ušetřený čas tak mohou věnovat pacientům a předání přesnějších informací o jeho zdravotním stavu. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že to má dobrý vliv na spokojenost pacientů s kvalitou péče a informovaností o ní," uvedl Řípa. 

Klaudiánova nemocnice by měla MCA zavést na všechna oddělení jako součást projektu digitální integrace nemocnice. V rámci toho nemocnice elektronicky sleduje a eviduje zdravotnický materiál a léky - včetně jejich podávání. V krátké budoucnosti digitálně povede i kompletní lékařskou a ošetřovatelskou dokumentaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám