Hlavní obsah

Hardware 31/2006: Prodloužená ruka hráče jménem Logitech G15

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není klávesnice jako klávesnice. Některá je bílá, jiná černá, jedna je minimalistická, kdežto další hýří multimediálními tlačítky. Avšak klávesnice s LCD panelem, 54 plně programovatelnými tlačítky a dvoustupňovým podsvícením je jen jedna. Jmenuje se Logitech G15 Gaiming Keyboard.

Článek

Na tuhle klávesnici jsem se těšil asi tak, jako se šestileté dítě těší na Vánoce. Moje pracovní klávesnice již pomalu dosluhuje, a přestože již přibližně rok hledám náhradu, zatím jsem si nevybral. Vlastním totiž Logitech Internet Navigator, klávesnici s velkým "K", která pro mne zatím nebyla překonána.

G15 je velkým příslibem. Není ergonomická a hodí se tak pro hráče, má podsvícená tlačítka pro pohodlnou práci za špatných světelných podmínek, nabízí programovatelné klávesy s možností maker a navíc je to Logitech - záruka špičkového výrobku.

Vzhled a rozměry G15

Na první pohled je jasné, že tento kus plastu není tuctovým zbožím. Samotné rozměry jsou úctyhodné, avšak platí zároveň za jedno z mála negativ. Rovných 54 cm šířky může způsobit problémy s umístěním, zvlášť pokud máte klasický kancelářský stůl se separátní poličkou pro myš a klávesnici.

Také výklopný displej může činit potíže, neboť je zapotřebí přibližně 5 cm volného místa nad klávesnicí. Pokud se vejde, začneme se kochat jejími křivkami.

Černo-stříbrný plášť je navržen s důrazem na funkčnost, takže zde naleznete minimum kudrlinek a nepotřebných prvků. Nebýt prodloužené podložky zápěstí v alfanumerické oblasti, půdorys by odpovídal obdélníku s prudce zaoblenými rohy.

Na levou stranu umístil Logitech tři skupiny tlačítek označených písmenem G a pořadovým číslem. Celkem jich je osmnáct, avšak hned nad nimi najdeme ještě tři tlačítka pro změnu sady příkazů. To dává celkem úctyhodných 54 kombinací.

Střední a numerická část klávesnice nepřináší žádné novinky, naopak se vrací ke konzervativnímu designu. Nové výstřelky jako zdvojený "delete", zkrácený "backspace" a vypuštěný insert jsou naštěstí minulostí.

Asi nejzajímavější část potom tvoří malý LCD displej, kryjící multimediální tlačítka, který se nachází uprostřed horní hrany G15ky. Detailněji jej prohlédneme za okamžik.

Osmnáct tlačítek G

I když to tak nevypadá, o největší revoluci se postaraly právě tato nadstandardní tlačítka. Každému z nich je totiž možné přiřadit nějaké makro - tj. nějakou posloupnost akcí. Je proto možné jimi spustit program, spustit přehrávač a spustit konkrétní playlist, otevřít několik webových stránek nebo simulovat klávesovou zkratku.

Díky třem přepínačům potom můžeme mít připravené schéma pro práci na ploše Windows, pro práci třeba ve Photoshopu a pro nejoblíbenější hru. Když potom hraji, aktivuji třetím přepínačem schéma hry, zatímco v Photoshopu mě bude zajímat druhý přepínač.

Trochu mě překvapilo, že Logitech pro nastavení nepoužil již existující software Set-point, ale vytvořil naprosto nový G-series Profiler. Spíš to považuji za plus, neboť kdyby se tak nestalo, set-point by narostl do obludné velikosti.

Zázračný displej

K čemu může být LCD na klávesnici? Dobrá otázka. Byl jsem zvědavý, zda půjde o skutečný zlepšovák, nebo je to jen marketingový tahák.

Výrobce jej zamýšlel jako displej pro užitečné informace jako je stav střeliva ve hrách, výpis diskuze či chatu a vlastně cokoliv jiného. Co se her týče - je to prakticky zbytečné. Důležité informace jsou vždy na obrazovce a dívat se při hraní ještě na další obrazovku je nesmysl.

Mnohem zajímavější je možnost monitorovat přes LCD na klávesnici například počet snímků za vteřinu včetně historie ve formě grafu, vytížení sítě, procesoru, ping nebo využití operační paměti. To se potom může hodit při "troubleshootingu".

Zásadní pro využití LCD je však dobře navržený software, který umožňuje personalizaci displeje. A takový g-series Profiler je. Uživatel si tak může vytvořit propojení s prakticky libovolnou aplikací, i když samozřejmě lehčí je profil rovnou stáhnout z internetu.

Multimédia

Multimediální tlačítka pro ovládání přehrávané hudby či videa jsou naprostou povinností. Najdeme zde vše podstatné od tlačítka PLAY po regulaci hlasitosti. Vše je samozřejmě doprovázeno grafickými motivy a informacemi na LCD.

Praktické zkušenosti

Zatím jsem se ještě nezmínil o podsvícení kláves. Tlačítko pro jeho aktivaci se nachází vpravo od displeje společně s klávesou "mute". Světlo (modré LED diody) v klávesnici má dvě úrovně, a tak i v úplné tmě klávesnice neoslňuje. Tlačítka jsou neprůsvitná, září tak jen písmena a obrysy kláves. Kontrast je proto velmi dobrý.

Při psaní kladou klávesy ideální odpor, nezadrhávají se a mají velmi tichý chod. Psaní je opravdová radost. Jen si je nutné zvyknout na malý "Enter", který se podřídil velkým "shiftům" na obou stranách.

Logitech G15 je určen pro USB rozhraní, a tak by bylo škoda, kdyby klávesnice neměla USB rozbočovač. Dva porty na zadní straně jsou šikovné pro připojení např. USB myši nebo flashdisku.

Výbornou funkcí G15 je možnost deaktivovat tlačítko Windows. Hráči jej upřímně nenávidí, protože když se přesáhnete a stisknete jej, většinou vás hra katapultuje do systému. U G15 stačí jen přepnout malý přepínač vpravo od LCD do polohy hry a je po problému.

Zhodnocení

Klávesnice za cenu dobrého bezdrátového setu musí být nadprůměrně dobrá, a takový přesně Logitech G15 Gaiming Keyboard je. Vše je na něm promyšleno do nejmenšího detailu, software si zaslouží pochvalu a zpracování jakbysmet. O přínosu LCD displeje sice můžeme polemizovat, ale 54 funkčních tlačítek s možností maker je jednoznačný důvod ke koupi. Cena české verze G15 se pohybuje okolo 2200Kč včetně DPH.

Komu je trnem v oku zmíněný displej, může sáhnout po modelu G11, který je s testovaným identický až na absenci LCDčka, avšak v české verzi se zatím nenabízí.

Ale co dělat, když je jedinou překážkou velká šířka? Nejlepší možnou alternativou, která však postrádá podobné množství funkcí je Saitek Eclipse Keyboard.

Závěr

Jestli vás zajímá, jestli G15 nahradí mojí současnou klávesnici, tak musím říci NE. Důvod je mnou jediný zmiňovaný nešvar - šířka. Asi o dva centimetry se nevejde spolu s tabletem do přihrádky. A nový stůl kvůli ní rozhodně pořizovat nehodlám...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám