Hlavní obsah

Zisk Microsoftu klesl, růst tržeb cloudové divize Azure zpomalil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redmond

Čistý zisk americké softwarové společnosti Microsoft ve čtvrtém finančním čtvrtletí meziročně klesl o 15 procent na 11,2 miliardy dolarů (zhruba 255 miliard Kč). Oznámila to firma, která je největším výrobcem počítačového softwaru na světě.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Microsoft otevřel v Londýně svůj první evropský obchod

Článek

Růst tržeb pozorně sledované divize cloudových služeb Azure poprvé zpomalil pod 50 procent. To vedlo ke zhruba tříprocentnímu poklesu ceny akcií Microsoftu, ačkoli jeho celkové tržby překonaly očekávání analytiků, napsala agentura Reuters.

Cloudové služby jsou v poslední době hlavním motorem růstu společnosti Microsoft. Tržby divize Azure se ve čtvrtletí, které skončilo 30. června, meziročně zvýšily o 47 procent. Jejich růst tak zpomalil z 59 procent v předchozím kvartálu. Cloudové služby letos těží z nárůstu počtu lidí pracujících z domova, který je důsledkem opatření proti šíření koronaviru.

Celkové tržby společnosti Microsoft se ve čtvrtletí meziročně zvýšily o 13 procent na zhruba 38 miliard dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali na 36,5 miliardy dolarů.

Microsoft posiluje kybernetickou bezpečnost, koupil podíl v izraelské společnosti CyberX

Internet a PC

Microsoft uzavře natrvalo prodejny

Pro další období se nicméně společnost Microsoft rozhodla pro „strategickou změnu“, v jejímž rámci uzavře drtivou většinu svých kamenných prodejen ve světě. Podle vyjádření amerického softwarového gigantu je to reakce na rostoucí popularitu internetových nákupů.

Drtivá většina prodejen se přitom nachází v USA, konkrétně jich je na území Spojených států sedm desítek. Zbylé jsou pak v Kanadě, Austrálii a Británii. Sluší se připomenout, že s budováním vlastních prodejen začal Microsoft již v roce 2009. Například ta v Londýně byla nicméně otevřena teprve loni.

V souvislosti s rozhodnutím o uzavření většiny prodejen zůstanou otevřeny pouze ukázkové obchody v centrále firmy v Redmondu, New Yorku, Londýně a Sydney.

Vedení Microsoftu v oficiálním prohlášení zdůraznilo, že bude i nadále investovat do svých digitálních aktivit. Tedy konkrétně do internetových obchodů, které jsou lokalizovány prakticky do všech světových jazyků. Působí totiž na 190 trzích a vedení amerického softwarového gigantu věří, že tyto e-shopy obhospodaří díky plánovaným investicím až 1,2 miliardy zákazníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám