Hlavní obsah

Zelený bitcoin? Změna kódu má snížit energetickou náročnost o 99 %

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduchá změna v ověřování bitcoinových transakcí by mohla snížit energetickou náročnost těžby nejznámější kryptoměny – bitcoinu, hlásá kampaň zahájená v úterý. Jeho těžba podle některých zdrojů spotřebovává stejné množství energie jako celé Švédsko.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Kampaň s názvem „Change the Code, Not the Climate“, česky „Změňte kód, ne klima“, spustila skupina klimatických aktivistů, jejíž součástí je například i organizace Greenpeace a kryptomiliardář Chris Larsen, zakladatel společnosti Ripple. Kampaň umístila reklamu ve významných amerických denících Wall Street Journal, New York Times a dalších.

Organizátoři akce podnikají právní kroky proti těžebním místům a využívají vlivu, který mají, aby přiměli největší investory bitcoinu ke změně kodexu.

„Na světě, kde je tolik chytrých lidí, musí existovat lepší řešení,“ řekl Larsen k energeticky náročné těžbě britskému Guardianu.

Moskva blufuje, nebo je zoufalá? Ekonom hodnotí platby v bitcoinech

Internet a PC

Jedničkou v oblasti těžby kryptoměn se v minulém roce staly USA poté, co Čína kryptoměny ilegalizovala. V USA je jasně vidět stoupající trend těžby v elektrárnách.

„Uhelné elektrárny, které byly nečinné nebo byly určeny k uzavření, jsou nyní oživovány a věnují se výhradně těžbě bitcoinů. Plynové elektrárny, které byly v mnoha případech stále více ekonomicky nekonkurenceschopné, se nyní také věnují těžbě bitcoinů. Vidíme to po celé zemi,“ uvedl pro Guardian ředitel nové iniciativy za zelený bitcoin Michael Brune.

Bez změny kódu zůstane základním problémem to, že kód bitcoinu motivuje k maximální spotřebě energie.
Chris Larsen, zakladatel společnosti Ripple

Konkurenční kryptoměna ethereum už přechází na jiný způsob ověřování transakcí, který má snížit spotřebu energie o avizovaných 99 %. Podle organizátorů kampaně musí bitcoin následovat příkladu etherea.

„Je to velký problém. Částečně kvůli tomu, v jaké situaci se toto odvětví nyní nachází, ale také kvůli našim obavám z jeho růstu,“ řekl Brune.

Bitcoin je silnější než loni. Rekordmanem je ethereum

Internet a PC

„Bez změny kódu zůstane základním problémem to, že kód bitcoinu motivuje k maximální spotřebě energie,“ řekl Chris Larsen, zakladatel a výkonný předseda kryptografické společnosti Ripple a klimatický aktivista.

Jedním ze „scénářů noční můry“ podle něj je, že svět se sice dostane k obnovitelné budoucnosti v Číně, USA a EU, ale země bohaté na fosilní paliva přejdou na těžbu bitcoinů, aby udržely svůj provoz.

V posledních dnech zaznamenal bitcoin největší nárůst od ledna. Momentálně je na hodnotě více než 47 tisíc dolarů (1,16 milionu korun). Od letošního minima, které nastalo v lednu, vzrostla jeho hodnota o 40 %. Kryptoměny se v kontextu událostí ve světě dostaly v poslední době pod drobnohled kvůli spekulacím, že můžou být použity k obcházení protiruských sankcí.

Obchází Rusové sankce? Regulátoři zkoumají používání kryptoaktiv v době války

Internet a PC

Reklama

Související články

Ruská agrese srazila svět kryptoměn na kolena

Ruská invaze na Ukrajinu zasáhla i svět kryptoměn. Nejznámější bitcoiny vykázaly ve čtvrtek nejhorší výsledek v letošním roce, dvouciferným tempem ztrácí...

Výběr článků

Načítám