Hlavní obsah

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku v únoru klesl o 100 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku v únoru proti předchozímu měsíci klesl o zhruba 100 milionů na 300 milionů Kč. Za první dva měsíce letošního roku se objem obchodů s kryptoměnami meziročně snížil o čtvrtinu na 700 milionů korun. Dominantní zůstává bitcoin s nadpolovičním podílem na objemu obchodů. Vyplývá to z aktuálních údajů největšího tuzemského obchodníka Bit.plus.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Důvodem nižšího objemu obchodů je výrazná nejistota související s eskalací konfliktu na Ukrajině. Na konci ledna se kurz bitcoinu dostal pod hranici 35 000 USD a byl tak o 13 000 dolarů nižší než na začátku roku. Minulý týden v době zahájení ruské invaze se pohyboval kolem 38 000 USD, nicméně od té doby zpevňuje a na konci února už stál přes 43 000 USD.

"V únoru se zdálo, že bitcoin ztrácí půdu pod nohama a nedostojí své pověsti digitálního zlata, ke kterému se uchylují investoři v případě nervozity na ostatních trzích. Nicméně po počátečním šoku způsobeném ruskou agresí na Ukrajinu začal velmi záhy růst a nyní pokračuje v silném růstovém trendu. Není tak nereálné, že do měsíce pokoří hranici 50 000 USD," uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Záchrana před sankcemi? Bitcoin kvůli válce výrazně posiluje

Internet a PC

Po turbulentním vývoji na začátku roku je podle portfolio manažera Cyrrusu Tomáše Pfeilera celkem logické, že objemy obchodů propadly. Drobní investoři již pochopili, že kurzy bitcoinu a jiných měn nejdou jenom nahoru a že krypto nepředstavuje nejsnadnější cestu k závratnému zbohatnutí.

"Aktuální cenový vzestup, který u digitálních mincí vidíme, souvisí s protiruskými sankcemi. Rusové vyměňují rubly mimo jiné i za kryptoměny. Nicméně tento efekt je spíše jednorázový. Lze očekávat, že ruská vláda přijde s restrikcemi, které by měly nekoordinované prodeje rublu zastavit. Dlouhodobě mohou některé kryptoměny posilovat v reakci na odstřižení ruských bank od SWIFT, nicméně nebude to bitcoin, který je pro provádění plateb nevyužitelný," dodal.

Budoucí vývoj bude podle expertů záviset na další eskalaci konfliktu na Ukrajině a jeho vlivu na ekonomický vývoj ve světě, například na růst inflace nebo akciové trhy. Důležitá bude rovněž reakce finančních autorit v Evropě i USA.

Burza Binance neodřízne Rusy od kryptoměn

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

USA zabavily bitcoiny za desítky miliard

Americké ministerstvo spravedlnosti zabavilo bitcoiny v hodnotě asi 3,6 miliardy dolarů (přes 76,5 miliardy korun) při vyšetřování spojeném se skoro šest let...

Ruská agrese srazila svět kryptoměn na kolena

Ruská invaze na Ukrajinu zasáhla i svět kryptoměn. Nejznámější bitcoiny vykázaly ve čtvrtek nejhorší výsledek v letošním roce, dvouciferným tempem ztrácí...

Výběr článků

Načítám