Hlavní obsah

Zavedeme bitcoin jako oficiální platidlo, plánuje prezident Salvadoru

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Salvador

Ambiciózní plán na zavedení nové měny ve své zemi představil v neděli prezident středoamerického Salvadoru Nayib Bukele. Ten plánuje, že lidé společně s americkým dolarem budou používat bitcoiny. Pokud tento ambiciózní návrh projde parlamentem, Salvador by se stal první zemí, kde by šlo běžně platit nejznámější kryptoměnou na světě.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Nayib Bukele

Článek

Je přitom velmi reálné, že návrh parlamentem projde, jak upozornila agentura AFP. Většinu v parlamentu mají totiž prezidentovi stoupenci.

Bukele si od zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla slibuje především to, že Salvadorci žijící v zahraničí budou moci snadněji posílat peníze zpět do své vlasti. V současnosti je totiž tamní ekonomika na penězích ze zahraničí prakticky závislá. Zahraniční platby tvoří 22 procent hrubého domácího produktu země.

Když se po jednom tweetu zhroutí celý svět kryptoměn

Internet a PC

„Bitcoiny představují cestu, jak vytvořit nová pracovní místa a jak pomoci lidem s jejich finančním začleněním do legální ekonomiky,“ prohlásil Bukele s tím, že „70 procent obyvatel nemá bankovní účet a pracuje načerno“.

S ohledem na to, jak jsou bitcoiny prakticky po celém světě populární, si prezident Salvadoru od svého návrhu slibuje, že do země přijdou nové investiční pobídky od fanoušků kryptoměn.

Ostatní dávají od kryptoměn ruce pryč

Návrh prezidenta Salvadoru nicméně přichází v době, kdy ostatní dávají od bitcoinu – a dalších kryptoměn – ruce pryč. Elon Musk například minulý týden oznámil, že v jeho automobilce Tesla už nepůjde kupovat elektromobily za bitcoiny.

Minulý měsíc se také Čína rozhodla omezit kryptoměnové transakce, což podobně jako Muskovo rozhodnutí způsobilo propad bitcoinu i dalších kryptoměn, uvedla agentura Reuters. Čínské finanční instituce a platební společnosti tak již v současnosti nesmí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Írán se zase kvůli vysokým nárokům na spotřebu elektřiny rozhodl těžbu kryptoměn umístit na seznam nelegálních činností. Stalo se tak poté, co se tento asijský stát opakovaně potýkal s výpadky dodávek elektřiny. Informoval o tom server BBC.

Írán zakázal těžbu kryptoměn. Kvůli vysoké spotřebě elektřiny

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Zisk z kryptoměn se musí danit

Kryptoměny neboli digitální měny se staly po loňském raketovém růstu hodnoty investičním hitem. Za první čtyři měsíce letošního roku jich Češi podle analýzy...

Výběr článků

Načítám