Hlavní obsah

Nakupovat iPhony za bitcoiny? Apple zveřejnil novou pracovní pozici

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen pár dní poté, co se americká automobilka Tesla rozhodla, že nebude přijímat platby bitcoiny, se začala o svět kryptoměn zajímat společnost Apple. Na oficiálních stránkách amerického počítačového giganta totiž byla vyvěšena nová pracovní pozice, která zájem Applu o alternativní platební metody jasně dokazuje.

Článek

Apple v inzerátu uvádí, že hledá „manažera pro alternativní platební metody“, který bude součástí týmu Apple Wallets, Payments and Commerce (WPC). Jde tedy o tým, který se stará o služby Apple Pay nebo Apple Wallet.

„Hledáme zkušeného odborníka v oblasti globálních alternativních a nových platebních řešení,“ stojí v pracovním inzerátu. Ten byl vypsán zkraje minulého týdne, načež na něj upozornil server CoinDesk.

Foto: Brooks Kraft/apple, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Ten také připomněl, že Apple se zajímá o svět kryptoměn již delší dobu. Předloni například vedoucí služby Apple Pay Jennifer Baileyová uvedla, že podnik „sleduje kryptoměny a myslí si, že jejich dlouhodobý potenciál je zajímavý“.

Nový manažer alternativních platebních metod by měl mít alespoň pětiletou praxi v daném oboru. „Potřebujeme vaši pomoc při formování obchodních modelů a partnerského rámce, ale také při definování implementačních paradigmat, identifikaci klíčových hráčů na trhu a řízení vztahů se strategickými partnery,“ stojí v inzerátu Applu.

Na spekulace o tom, zda budeme moci jednou kupovat iPhony a další elektroniku s logem nakousnutého jablka za bitcoiny, je tedy ještě příliš brzy. Jisté je nicméně to, že Apple rozhodně nebere svět kryptoměn na lehkou váhu.

Bitcoin a ethereum odstartovaly nový týden růstem

Internet a PC

Tesla zařadila zpátečku

Velkým hráčem na trhu s kryptoměnami se stala v únoru automobilka Tesla, když nakoupila právě tuto kryptoměnu za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Na to prakticky okamžitě reagoval kurz růstem o více než 10 000 dolarů (221 940 Kč) během jediného dne.

Pár týdnů poté už mohli lidé za bitcoiny kupovat elektromobily značky Tesla, což růst opět podpořilo.

Foto: Mike Blake, Reuters

Elon Musk

Po pouhých dvou měsících je ale vše jinak, Musk na Twitteru oznámil, že platby bitcoiny pozastavuje. Zdůvodnil to tím, že ho „trápí rostoucí spotřeba fosilních paliv při těžbě bitcoinu“. Zdůraznil ale přitom, že kryptoměny stále považuje za platidlo budoucnosti. Kurz prakticky všech kryptoměn tak začal dramaticky padat.

Musk se tak bude nyní zajímat o další kryptoměny, u kterých je těžba šetrnější a nemá takový dopad na životní prostředí. V tomto týdnu přitom vypsal na Twitteru anketu, ve které se ptal lidí, zda by chtěli nakupovat elektromobily za dogecoin.

Bitcoin přijímá jako platidlo celá řada obchodníků. Tesla byla nicméně první automobilkou, která se k podpoře kryptoměn touto cestou odhodlala. Jako platidlo nevyloučila bitcoin ale například ani automobilka General Motors.

Tesla žádné bitcoiny neprodala, dušuje se Musk

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám