Hlavní obsah

Zamítněte antimonopolní žaloby, požaduje po soudu Facebook

Washington

Sociální síť Facebook požádala federální soud, aby zamítl žaloby podané proti němu Federální obchodní komisí (FTC) a téměř všemi americkými státy, které ho obviňují ze zneužití tržní síly v sociálních médiích k potlačování menších konkurentů. Podle něj se neprokázalo, že by firma měla monopolní postavení nebo poškozovala spotřebitele.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Facebook tvrdí, že FTC neprokázala, že by měl monopol na jasně definovaném trhu nebo že poškozuje spotřebitele. Odmítl také e-maily citované v žalobě FTC, které údajně psali šéf Facebooku Mark Zuckerberg a další představitelé firmy a ve kterých údajně vyjádřili obavy z konkurenční hrozby, kterou pro ně představuje WhatsApp a Instagram. Také státy podle Facebooku neprokázaly, že by je poškodil.

FTC a státy obvinily Facebook z porušování antimonopolních zákonů, protože drží v šachu menší konkurenty a kupuje konkurenční sociální média. V žalobě podané v prosinci požádaly soud, aby donutil firmu prodat dvě ceněná aktiva, aplikaci pro zasílání zpráv WhatsApp a aplikaci pro sdílení fotografií Instagram, napsala agentura Reuters.

Facebook je s 2,7 miliardy uživatelů největší sociální sítí na světě. Tržní hodnota podniku dosahuje více než 750 miliard dolarů (16,5 bilionu Kč). Spoluzakladatel a šéf podniku Mark Zuckerberg je pátým nejbohatším člověkem na světě.

Facebook porušuje práva občanů, burcuje Rusko kvůli blokaci příspěvků

Internet a PC

Reklama

Související články

Zisk Facebooku stoupl o 52,7 procenta

Americké společnosti Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť, stoupl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 52,7 procenta na 11,22 miliardy USD (241,6...

Facebook zablokoval přístup barmské armádě

Společnost Facebook ve čtvrtek oznámila, že barmské armádě s okamžitou účinností zablokovala přístup ke stejnojmenné sociální síti a na Instagram. Informovala...

Výběr článků

Načítám