Hlavní obsah

Žádná sociální síť, Trump spustil web se svými myšlenkami

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik posledních týdnů se spekulovalo o tom, že bývalý americký prezident Donald Trump chystá spuštění vlastní sociální sítě. Nakonec ale bývalá hlava USA spustila pouhý web připomínající blog, protože na něm bude sdílet svoje myšlenky. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

Sociální sítě si nebraly s bývalým prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem na konci jeho působení vůbec žádné servítky, nemilosrdně blokovaly všechny jeho účty. Právě proto se podle serveru Fox News chystal Trump vytvořit vlastní sociální síť, aby byl v kontaktu se svými příznivci.

„Myslím, že Trump se vrátí na sociální sítě maximálně v horizontu tří měsíců. Už nyní je jasné, že to bude největší senzace v celém světě sociálních médií. Každý bude čekat a sledovat, co přesně Trump dělá,“ prohlásil v březnu pro televizi Fox News jeho poradce Jason Miller.

Trump dotweetoval. Jeho zákaz platí navždy

Amerika

Zdůraznil přitom, že očekává, že nová Trumpova platforma přiláká desítky milionů uživatelů. Ještě v letošním roce by se tak podle něj měla stát „důležitým hráčem mezi zavedenými sociálními sítěmi“.

Vlastní webový projekt ukázal Trump nakonec tento týden, ale sociální síť nepřipomíná ani vzdáleně. Je to web s krátkými příspěvky, které připomínají zápisky na Twitteru. Tím, že jsou na jeho vlastních stránkách, nemůže je ale nikdo mazat ani blokovat, což se mu na sociálních sítích pravidelně stávalo.

Lidé mohou všechny jeho myšlenky sdílet dál na Facebooku i Twitteru, případně jednotlivé příspěvky označit srdíčkem, když se jim líbí. Na stránkách je navíc i obchod, ve kterém se prodávají předměty na podporu exprezidenta – hrníčky, brčka, trička, kšiltovky či rohožky.

Foto: repro donaldjtrump.com

Webové stránky exprezidenta Donalda Trumpa

Spory se sociálními sítěmi

Trump a představitelé těch největších sociálních sítí společně vedou spory již několik let. V minulosti docházelo nejčastěji k blokacím jednotlivých příspěvků, pokud sociální sítě uznaly, že tehdejší prezident šíří dezinformace.

Nejčastěji se tak stávalo na Twitteru, který využíval Trump ke kontaktu se svými příznivci nejčastěji. Exprezident si proto nebral při kritice vedení této mikroblogovací sítě vůbec žádné servítky.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Situace nicméně ještě vygradovala poté, co 6. ledna pronikli Trumpovi příznivci do Kapitolu a dopouštěli se tam rabování i násilností. Prakticky všechny sociální sítě se rozhodly zablokovat všechny účty tehdejšího prezidenta.

Obávaly se totiž, že Trumpovy výroky budou zvyšovat „riziko dalšího podněcování k násilnostem“. Vedení Twitteru například uvedlo, že účet již nikdy exprezidentovi nezpřístupní.

Reklama

Související články

Sociální sítě zablokovaly Trumpovi účet

Sociální síť Twitter přistoupila k nevídané věci, zablokovala účet americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Zákaz dostal na 12 hodin s varováním, že se může...

Trump spustí vlastní sociální síť

Sociální sítě si nebraly s bývalým prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem na konci jeho působení vůbec žádné servítky, nemilosrdně blokovaly všechny jeho...

Výběr článků

Načítám