Hlavní obsah

Wikipedie nebude přijímat dary v kryptoměnách. Kvůli ekologii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Wikimedia Foundation, nezisková organizace, která stojí za internetovou encyklopedií Wikipedie, přestane přijímat dary v kryptoměnách kvůli obavám z jejich negativního dopadu na životní prostředí. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na prohlášení organizace.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Začali jsme s přímým přijímáním kryptoměn v roce 2014 na základě žádostí našich komunit dobrovolníků a dárců,“ uvedla organizace. „Toto rozhodnutí činíme na základě nedávné zpětné vazby od stejné komunity,“ dodala.

Wikimedia Foundation zruší svůj účet u poskytovatele kryptoplateb Bitpay a také všechny přímé metody přijímání kryptoměn jako darů.

Těžba bitcoinů pomocí sopek. Salvador vsadil na zelenou energii

Internet a PC

Návrh zaměřený na tuto problematiku byl podán na začátku tohoto roku a hlasování a diskuse o tom, zda by Wikimedia Foundation měla přestat přijímat dary v kryptoměnách, se zúčastnilo necelých 400 uživatelů. Většina z nich hlasovala pro návrh v poměru 232 ku 94. Uživatelé podporující zastavení procesu se převážně obávají energeticky náročných mechanismů u kryptoměn.

Někteří členové komunity Wikipedie se postavili proti návrhu. Upozornili na to, že existují méně energeticky náročné možnosti a kryptoměny jsou výhodnější při poskytování darů pro lidi v represivních zemích.

Česká verze Wikipedie byla spuštěna před 20 lety

Internet a PC

Dopad rozhodnutí však bude v kontextu financování Wikimedie Foundation zanedbatelný, upozornila agentura Bloomberg. V posledním finančním roce tvořily celkové dary v kryptoměnách pouze 0,08 procenta celkových příjmů organizace.

Wikipedie byla založena v USA v roce 2001. Princip encyklopedie spočívá v tom, že její uživatelé sami píšou a editují texty jednotlivých článků. Česká verze zahájila činnost v květnu 2002.

Zelený bitcoin? Změna kódu má snížit energetickou náročnost o 99 %

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Mexiko koketuje s bitcoinem

Mexiko si pohrává s myšlenkou, že kromě pesa by byl v zemi uzákoněno jako oficiální platidlo také bitcoin. Fungovalo by to patrně velmi podobně jako ve...

Výběr článků

Načítám