Hlavní obsah

Veletrh CeBIT ukáže výhled růstu IT trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastníci největšího světového veletrhu počítačové a telekomunikační techniky CeBIT v německém Hannoveru budou od dnešního dne hodnotit, zda již začíná obnovení růstu v jejich sektoru. Letošní přehlídka nových produktů informační technologie by měla završit sérii tří hubených let globálního útlumu, kdy počet vystavovatelů i návštěvníků klesal.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Za pokles návštěvníků může slabá německá ekonomika

Letos se na CeBITu sice čeká další pokles účasti i návštěv, výdaje na nákupy informační technologie však mají začít výrazněji růst. Organizátoři veletrhu očekávají 6411 vystavovatelů, tedy o 191 méně než loni a výrazně pod vrcholem 8100 z roku 2001. Počet návštěvníků klesne podle odhadů o deset procent na 500.000. Vinu na tomto poklesu však bude mít ochablá německá ekonomika, protože počet zahraničních účastníků se zvýší o 116 na 2992.

Výzkumná firma Forrester letos čeká oživení výdajů na informační a komunikační technologie ve čtyřech velkých evropských ekonomikách - Německu, Francii, Británii a Nizozemsku - o 2,6 procenta a příští rok o 2,9 procenta. V předchozích dvou letech tyto výdaje rostly mizivým tempem kolem 0,8 procenta ročně.

Hitem budou mobilní služby třetí generace

Hlavním tématem letošního CeBITu bude očekávaný hromadný start mobilních služeb třetí generace 3G v systému UMTS. Ty jsou zatím v Evropě dostupné teprve v omezené míře v několika zemích, avšak předpokládá se, že po několika letech odkladů by se měly tyto služby do konce roku začít zavádět rychlým tempem.

:. Poslední úpravy předtím, než se otevřou brány CeBITu

Výrobci mobilních telefonů se budou předhánět v nabídce moderních přístrojů s možností přijmu živé hudby, vybavených videorekordéry a digitálními fotoaparáty, hrami nebo i monitorováním zdravotního stavu. Důraz se bude klást na jednoduchost, kvalitu a rychlost.

Na své si přijdou i vyznavači digitálních fotografií, multimediálních mobilních telefonů či přenosných počítačů. Nebudou chybět prezentace nejnovějších počítačových procesorů či LCD monitorů, bezdrátového přístupu na internet či nových trendů využití informačních technologií v průmyslové oblasti.

Pozornost se rovněž bude soustředit na novou rádiovou identifikaci zboží systému RFID. S touto technologií, založenou na čipech a jejich dálkovém vyhledávání přijímači, již experimentují přední maloobchodní prodejci v USA i v Evropě. Obchodníci si od nové technologie slibují usnadnění manipulace se zbožím a především možnost znát v každém okamžiku stav zásob.

Na CeBIT míří tři desítky firem z ČR

Ani letos nebude počítačový a telekomunikační veletrh CeBIT v Hannoveru bez účasti českých vystavovatelů. Nové zákazníky a obchodní příležitosti bude na veletrhu stejně jako loni hledat 31 tuzemských vystavovatelů.

Mezi českými vystavovateli jsou výrobci telekomunikačních zařízení, softwaru i počítačových komponentů. Tradičním účastníkem veletrhu je např. výrobce podnikových informačních systémů LCS.

Informace o veletrhu

Veletrh CeBIT se koná v německém Hannoveru od 16. do 23.března. První dva dny jsou určeny pouze pro novináře. Pro veřejnost oficiálně otevře brány CeBITu německý kancléř Gerhard Schröder tento čtvrtek.

Technologie pro boj s počítačovými viry budou prezentovat brněnské společnosti Grisoft a AEC, společnost PJsoft představí nabídku digitálních map a pražská firma ITS nabídne spolupráci v oblasti vývoje aplikačního softwaru a aplikací pro elektronický obchod. Společnost Princip bude prezentovat svůj systém elektronického sledování vozidel prostřednictvím GPS a mobilních sítí GSM.

Reklama

Související témata:

Související články

Samsung čeká nedostatek pamětí

Jihokorejská společnost Samsung Electronics, jenž je největším výrobcem pamětí, očekává od druhého pololetí celosvětový nedostatek paměťových čipů typu DRAM,...

Experti z EU: Microsoft musí být potrestán

Poradní výbor Evropské unie v pondělí podpořil návrh udělit americkému výrobci programů Microsoft vysokou pokutu. Experti ze všech 15 zemí unie tak komisi...

Výběr článků

Načítám