Hlavní obsah

Experti z EU: Microsoft musí být potrestán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Poradní výbor Evropské unie v pondělí podpořil návrh udělit americkému výrobci programů Microsoft vysokou pokutu. Experti ze všech 15 zemí unie tak komisi jednomyslně podpořili v jejím tvrzení, že Microsoft zneužil svého dominantního postavení na trhu a musí být potrestán.

Foto: Supraphon

Zpěvák Václav Neckář začátkem sedmdesátých let minulého století.

Článek

"Byla jsem informována, že schůzka skončila a že členské státy rozhodnutí komise jednomyslně podpořily," potvrdila mluvčí komise Amelia Torresová. Mluvčí Microsoftu v Bruselu podle agentury AP řekl, že právní tým firmy bude s komisí nadále v kontaktu a bude se ještě snažit spor vyřešit smírem.

Očekává se, že pokud komise přece jen Microsoftu vyměří pokutu, bude se pohybovat v řádu stovek miliónů eur. V nejhorším případě by ale mohla činit až deset procent ročních tržeb Microsoftu. To by znamenalo částku kolem tří miliard dolarů.

Sbor expertů se má k tomuto případu sejít ještě příští týden v pondělí a zvážit, jak velká pokuta bude nejvhodnější. Zdroje blízké jednání uvedly, že návrh komise požaduje, aby Microsoft zpřístupnil důležité informace o svých produktech, které by využili konkurenční výrobci serverů. Ti si stěžují, že nemohou své výrobky upravit tak, aby byly kompatibilní a běžely tak spolehlivě jako výrobky Microsoftu.

Microsoft bude asi muset učinit ještě jeden významný ústupek, a to začít v Evropě prodávat verzi operačního systému Windows bez přehrávače mediálních souborů Media Player. Výrobci počítačů si pak sami určí, zda budou operační systém prodávat s přehrávačem nebo bez něj. I zde jde o stížnosti konkurenčních výrobců, kteří tvrdí, že je Microsoft svým postojem omezuje.

Vzhledem ke komplexnosti případu měla být dnešní schůzka celodenní a skončit až kolem 18:00 SEČ. Experti se ale na vině Microsoftu shodli překvapivě brzy a schůzka skončila krátce po obědě. Pokud Microsoft rychle nenavrhne vyrovnání, bude výše pokuty známá do poloviny příštího týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft připustil vážné chyby Windows

Výrobce softwaru Microsoft Corp. vydal ve středu varování před vážnými chybami operačního systému Windows, které mohou umožnit hackerům dostat se do osobních...

Microsoft je vyšetřován už i v Japonsku

Po Spojených státech a Evropské unii začalo vyšetřovat monopolní praktiky amerického softwarového gigantu Microsoft i Japonsko. Japonská pobočka Microsoftu...

Výběr článků

Načítám