Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (125.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes vám představíme nejrozšířenější program pro šifrování elektronické pošty. Dále pak program pro snadné zobrazení titulků a nakonec český editor ID3 tagů u hudebních souborů ve formátu MP3. A to vše úplně zadarmo!

Foto: Saša Šliková

Jedna z vystavovaných fotografií.

Článek

PGP 8.0.2

Elektronická pošta se již dávno zařadila mezi zcela běžné komunikační prostředky. Bohužel mnozí uživatelé si stále neuvědomují, jak snadno si může cizí osoba e-mailovou zprávu po cestě ke svému příjemci přečíst či dokonce ji modifikovat. Odeslaný e-mail totiž tvoří hlavička a otevřený text, který není nijak zabezpečen. Důležité e-maily bychom tedy měli vždy doplnit o elektronický podpis či je dokonce celé zašifrovat, aby si jejich obsah nemohl přečíst nikdo jiný než samotný příjemce.

Asi nejrozšířenějším prostředkem pro šifrování elektronické pošty a pro ověřování její pravosti pomocí digitálního podpisu je program PGP (Pretty Good Privacy). Jeho první verze se objevila v červnu 1991 a byla distribuována jako freeware. S novějšími a novějšími verzemi přibývaly v programu další funkce a aktuální osmá verze je už z části komerčním programem. Přesto použití PGP k pouhému šifrování či elektronickému podepisování e-mailů zůstává bezplatné. Pokud byste ale chtěli využít další součásti programu jako je PGP Disk pro šifrování souborů nebo speciální plug-in pro Outlook, budete si muset zaplatit za komerční verzi PGP.

Samotný instalační balíček je shodný jak pro komerční, tak i freewarovou verzi. Po instalaci vás program vyzve pro zadání licenčního čísla. Pokud jej nevyplníte, funkčnost PGP se omezí pouze na základní funkce freewarové verze. I přesto však budete moci neomezeně šifrovat e-maily a využívat elektronického podpisu.

V případě, že jste ještě nikdy PGP nezkoušeli, budete si muset vytvořit vlastní klíč, který se skládá z klíče veřejného a klíče soukromého. Zatímco soukromý klíč nesmíte nikomu sdělit, veřejný klíč je možné libovolně šířit, protože jen s jeho znalostí vám může někdo zaslat šifrovanou zprávu. Přijde-li vám zašifrovaný e-mail, k jeho dešifrování budete potřebovat váš soukromý klíč a zároveň znalost kontrolní fráze k němu (tu si stanovíte při vytvoření soukromého klíče). To je ve stručnosti podstata asymetrického šifrování, které je základem programu PGP.

Samotné rozhraní programu se přitom skládá z panelu ikonek usnadňující provádění základních operací a programu PGPkeys, který slouží pro správu veřejných klíčů ostatních osob (kterým posíláte e-maily) i vašeho soukromého klíče (se kterým dešifrujete e-maily určené pro vás).

Osmá verze konečně přináší úplnou podporu Windows XP, protože starší verze měly pod Windows XP určité problémy. PGP je de facto standardem pro šifrování e-mailů a tak pokud posíláte prostřednictvím elektronické pošty nějaké důležité nebo dokonce tajné informace, doporučuji si PGP nainstalovat a používat.

Ke stažení zde  | Velikost: 8,45 MB | Hodnocení: 8/10 ]

DivXG400 2.7

DivXG400 je malý program umožňující zobrazení titulků v jakémkoliv DirectDraw přehrávači (např. Windows Media Playeru) bez nutnosti složitého nastavování v samotném přehrávači. Přímo v tomto programu si můžete nastavit řadu parametrů jako je velikost, font či umístění titulků na obrazovce. Program v aktuální verzi podporuje více než desítku různých formátů titulků (včetně nejpoužívanějších SUB, SRT, TXT a SMI). DivXG400 je určen především pro grafické karty Matrox G400/450/550, ale jeho základní funkce bez problémů fungují i na ostatní grafických kartách.

Ke stažení zde  | Velikost: 190 kB | Hodnocení: 9,5/10 ]

WinTag 2.0.1

WinTag je český editor ID3 tagů u hudebních souborů ve formátu MP3. Program nabízí hromadnou editaci tagů, automatické vyplnění tagů podle jména souboru či naopak, nebo možnost nahrazení určitých znaků v názvu souboru či přímo ID3 tagu. K dispozici je i možnost jednoduché katalogizace empétrojek. Hlavní výhodou tohoto programu je přehledné a jednoduché ovládání. Před provedením každé operace je možné si zobrazit náhled, abychom věděli, jak se stanovené změny projeví na konkrétních souborech. Za nevýhodou lze považovat podporu ID3 tagů pouze ve verzi 1.0 a 1.1. S podporou ID3v2 se však již počítá v další verzi programu.

 [  Ke stažení zde  | Velikost: 1,18 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (121.díl)

V dalším díle našeho seriálu představíme plug-in pro Outlook, který vás zbaví nevyžádané pošty. Dále pak utilitu pro ztišení vaší CD-ROM mechaniky a konečně...

Výběr článků

Načítám