Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (120.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

V dalším díle seriálu o programech, za které nemusíte zaplatit ani korunu, představíme český program pro katalogizaci cédéček, komfortní televizní program, a konečně také jeden prográmek určený výhradně pro zábavu, jenž umožňuje popovídat si s vaším počítačem.

Článek

MediaCat 2.1.0.3

Jistě jste se již dostali do situace, kdy jste potřebovali rychle najít určitý soubor (je jedno jestli šlo o program, fotografii z dovolené či hudební klip...) a nemohli jste si vzpomenout, na kterém cédéčku je uložen. V tomto případě vám asi nezbylo nic jiného než postupně cédéčka v počítači po jednom vyzkoušet. Přitom se ale nabízí mnohem elegantnější řešení spočívající v katalogizaci všech vašich cédéček či jiných výměnných médií (jako jsou např. diskety či přenosné pevné disky).

Jedním z programů, který právě tohle dokáže, je i freewarový MediaCat od Radka Zhasila. Ten umožňuje katalogizaci všech vašich diskových jednotek a jejich následné prohledávání bez nutnosti mít vložené právě prohledávané médium. Snadno tak zjistíte, kde se hledaný soubor fyzicky nachází. Prohledávání přitom funguje nejen na základě názvu souboru, ale můžete si stanovit minimální a maximální velikost souboru či časové rozmezí, kdy byl soubor naposledy změněn. Prohledávat lze všechny nebo jen vybrané katalogy, které zároveň lze seskupovat do různých kategorií dle požadavků uživatele.

Katalogizace pevného disku s velkým množstvím souborů o celkové velikosti 25 GB trvalo na vcelku běžné počítačové sestavě (Athlon XP 1700+, disk Seagate Barracuda IV) necelých dvacet vteřin a samotný katalog obsahující seznam a strukturu všech souborů zabírá na pevném disku přibližně 2 MB. Na rychlost si tedy nelze stěžovat. Výhodou programu je také to, že dokáže prohledávat i obsah komprimovaných archivů, což dále zvyšuje pravděpodobnost nalezení hledaného souboru.

Mezi přednosti programu MediaCat patří i velice přehledné uživatelské rozhraní v českém jazyce a jeho snadná obsluha, kterou by měl zvládnout i méně zkušený uživatel. Program sice nenabízí žádné funkce navíc, ale úlohu katalogizace souborů plní velmi dobře.

Ke stažení zde | Velikost: 626 kB | Hodnocení: 9/10 ]

TVprogram 0.9.32

Chtěli byste mít v počítači neustále aktuální televizní program? Pak můžete zkusit TVprogram, který nabízí aktuální programy všech domácích stanic a dále více než padesátky kabelových a satelitních stanic s podrobným popisem jednotlivých pořadů. Nechybí přitom ani program pražské stanice Galaxie. Aktualizace programu probíhá automaticky v době vašeho připojení k internetu. V programu lze nejen vyhledávat pořady, ale také si můžete nastavit, aby vás počítač sám upozornil např. před začátkem vašeho oblíbeného seriálu. Samozřejmostí je možnost vytištění programu. Pro plnou funkčnost je však nutná registrace, která je bezplatná.

Ke stažení zde | Velikost: 2,9 MB | Hodnocení: 8/10 ]

Pokyd 7.0

Do dnešního dílu jsem pro změnu zařadil i jeden program určený pouze pro zábavu. Už jste se někdy zkoušeli bavit se svým počítačem? Pokud ne, tak to nyní můžete zkusit s programem Pokyd. Samozřejmě od něj nemůžete čekat úplnou inteligenci, ale na jednoduché věty a otázky dokáže poměrně dobře reagovat. Sám pozná, kdy ho chválíte či naopak, a podle toho mění svou náladu. V databázi programu je uloženo také 649 vtipů a tak se zaručeně nebudete nudit. Pokyd je sice určen pro MS-DOS, ale bez problémů lze spustit i v dosovém okně z Windows.

Ke stažení zde | Velikost: 310 kB | Hodnocení: 6,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám