Hlavní obsah

Tlak na Apple se stupňuje. EU chce jednotnou nabíječku pro elektroniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky všichni výrobci v dnešní době již používají pro nabíjení u chytrých telefonů a počítačových tabletů rozhraní USB-C. Snad jedinou výjimkou je společnost Apple, která i u nejnovějších iPhonů stále sází na vlastní řešení zvané lightning, přestože u iPadů již výrobce na rozhraní USB-C přešel. Evropská unie (EU) ale dál tlačí na amerického výrobce, aby jednotnou nabíječku zavedl.

Foto: Profimedia.cz

Rozhraní lightning a USB-C

Článek

Evropský parlament ve středu poslal do dalšího projednávání návrh na zavedení jednotné nabíječky. Cílem tohoto opatření je snížit množství elektronického odpadu a usnadnit používání mobilních telefonů a dalších přístrojů.

Nová pravidla se přitom nemají týkat pouze chytrých telefonů a tabletů, ale také dalších přenosných zařízení – například elektronických čteček, fotoaparátů, reproduktorů či bezdrátových sluchátek. Tato zařízení totiž nejsou vždy vybavena USB-C konektory, daleko častější je u nich starší a pomalejší standard microUSB. Ten je totiž pro výrobce lacinější.

Žádná nabíječka? Apple dostal v Brazílii pokutu 42 milionů korun

Mobil

„Univerzální nabíječka je důležitým krokem pro snižování elektronického odpadu, ale také pro vyšší pohodlí spotřebitelů. Asi nikdo z nás nechce hromadit doma různé druhy nabíječek,“ prohlásil podle ČTK český europoslanec a člen výboru pro vnitřní trh Marcel Kolaja.

Unijní exekutiva si od sjednocení koncovky nabíjecího kabelu slibuje, že se usnadní život běžným uživatelům a že to přispěje ke snížení objemu elektrického odpadu. Návrh počítá totiž s tím, že lidé nebudou muset ke každému přístroji přibalovat nabíječku, jako je tomu doposud.

Poslanci navíc požadují, aby byl na zařízeních nebo jejich obalech štítek, který bude obsahovat přesné informace o možnostech nabíjení a o tom, zda je nabíječka součástí balení. To by mělo zabránit matení spotřebitelů a usnadnit výběr nových zařízení.

Apple byl zatím proti

Za patrně největšího odpůrce jednotné nabíječky je považována společnost Apple. Ta totiž u svých iPhonů neustále používá rozhraní lightning, platí to i pro nejnovější iPhony 13, které se začaly prodávat loni před Vánocemi.

Přitom hned několik modelů tabletů iPad Apple nabízí s konektory USB-C. Výhody tohoto řešení jsou totiž nepopiratelné, například rychlejší datové přenosy i nabíjení, ale také podpora daleko většího množství příslušenství. Nabíječky s USB-C využíval Apple také u svých macbooků, u nejnovější generace ale zvolil opět svůj standard.

Foto: archív výrobce

Rozhraní microUSB

Dotazy, proč Apple už dávno nepřešel i u iPhonů na USB-C nabíječky, zástupci společnosti pravidelně ignorují. Neřeší ani to, že je to velmi nekomfortní pro uživatele, protože pro iPhony, iPady a macbooky musí mít jiné nabíječky.

Evropská komise řeší jednotnou nabíječku již několik let, po jednáních s výrobci se jí podařilo zmenšit trh z několika desítek koncovek pouze na tři. Jde právě o zmiňovaná rozhraní lightning, microUSB a USB-C.

„Doufám, že se už konečně dostaneme dál. Žádný silný racionální argument proti tomu nebyl,“ doplnil český europoslanec Luděk Niedermayer. Žádné datum, odkdy by byla jednotná nabíječka pro výrobce povinná, však zatím stále nepadlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám