Hlavní obsah

Po Applu a Xiaomi oseká výbavu mobilů také Samsung

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v pátek se mají začít v Česku prodávat nové vlajkové lodi společnosti Samsung, chytré telefony řady Galaxy S21. Samsung zvolil stejnou taktiku jako dříve Xiaomi a Apple, výrazně osekal dodávanou výbavu.

Představení smartphonu Samsung Galaxy S21 UltraVideo: Novinky

 
Článek

Jak je tedy zřejmé, Apple odstartoval zcela nový trend, ze kterého zákazníci ale radost mít rozhodně nebudou.

Dříve přibaloval americký počítačový gigant k chytrým telefonům nabíječku i sluchátka, od uvedení dvanáctek na trh však naleznou lidé v balení jen USB kabel. Apple tento krok ospravedlňuje šetrnějším přístupem k přírodě. Náročnější zákazníci totiž údajně dodávanou nabíječku a sluchátka nepoužívají, místo toho si pořizují bezdrátová řešení.

V každém případě to znamená, že lidé se bez dalších investic při pořízení iPhonů neobejdou. Platí to i v případě, kdy už mají nějakou USB nabíječku doma. Dodávaný kabel totiž nemá tradiční a hojně rozšířenou koncovku USB-A, ale novější standard USB-C a na druhém konci tradiční Lightning konektor.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Případní zájemci se tak neobejdou bez nabíječky se standardem USB-C. Tímto portem totiž nedisponují ani některé starší počítače, takže řešením není možnost nabíjení z PC. Další investici představují samozřejmě sluchátka.

Za originální USB-C nabíječku si Apple naúčtuje 590 Kč, sluchátka s konektorem Lightning vyjdou na stejnou cenu jako nabíječka. V případě bezdrátových alternativ jsou ceny ještě výrazně vyšší, pokročilé modely vyjdou i na několik tisíc korun.

Apple zvolil radikální postup. Nabíječku a sluchátka nedá ani ke starším iPhonům

Mobil

Sluchátka jen k předobjednávkám

Ke stejnému kroku nyní přistoupil také jihokorejský Samsung, poprvé se lidé s osekanou výbavou setkají právě u modelů řady Galaxy S21.

Přitom řada S byla vždy výkladní skříní tohoto výrobce, který si zákazníky hýčkal nadstandardní výbavou. Kromě nabíječky tak v balení lidé zpravidla našli i nejrůznější redukce a kvalitní sluchátka z produkce AKG v hodnotě několika tisíc korun. A pochopitelně i nabíjecí adaptér.

Sluchátka sice Samsung nabízí dál, a dokonce i prémiový bezdrátový model Galaxy Buds Pro, ale pouze zákazníkům, kteří si zakoupí přístroj v rámci předobjednávky. Tedy nejpozději během čtvrtka. Ti ostatní naleznou od pátku v balení pouze USB kabel.

Představení chytrého telefonu Samsung Galaxy S21Video: Novinky

Představení chytrého telefonu Samsung Galaxy S21+Video: Novinky

Základní provedení Galaxy S21 vyjde případné zájemce na 23 990 Kč, verze s větší obrazovkou Galaxy S21+ pak stojí 27 990 Kč. Nejlepší varianta Galaxy S21 Ultra se nabízí za 33 490 Kč.

Ještě před Samsungem se odhodlala u svého vlajkového modelu osekat dodávanou výbavu také společnosti Xiaomi. Vrcholné provedení Mi 11 se tedy také dodává bez nabíječky, zatím se však nabízí pouze v domovské Číně.

Foto: archív výrobce

Telefony z rodiny Samsung Galaxy S21

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 11

Reklama

Související články

Jednotná nabíječka mobilů? Apple je proti

Americká společnost Apple, výrobce přístrojů iPhone, kritizuje návrh poslanců evropského parlamentu na uzákonění jednotné dobíječky pro mobilní telefony,...

Výběr článků

Načítám