Hlavní obsah

Severokorejští hackeři se loni zmocnili 400 milionů dolarů v kryptoměnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea stála loni za nejméně sedmi velkými hackerskými útoky na kryptoměny, při nichž se jí podařilo zmocnit kryptoměn v objemu nejméně 400 milionů dolarů (8,5 miliardy korun). Pro severokorejské hackery šlo o jeden z nejúspěšnějších roků, plyne z nové analýzy hackerských útoků.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Od roku 2020 do roku 2021 stoupl počet hackerských útoků spojovaných se Severní Koreou ze čtyř na sedm a získané prostředky vzrostly o 40 procent,“ uvedla čtvrteční zpráva expertů na blockchain ze skupiny Chainalysis. „Jakmile Severní Korea získala prostředky, začala opatrně jejich praní, aby zakryla jejich původ a proměňování na hotovost, “ dodala zpráva.

Výbor expertů OSN, kteří monitorují dodržování sankcí uvalených na Severní Koreou, obvinil Pchjongjang, že ukradené prostředky používá pro financování svého jaderného programu a vývoj balistických raket.

KLDR se k aktuálnímu obvinění nevyjádřila, ale v minulosti opakovaně popřela, že by byla zapojena do hackerských útoků.

Loni Spojené státy obvinily tři severokorejské programátory, pracující pro severokorejskou tajnou službu, z tři roky dlouhé série útoků na různé společnosti od bank až po hollywoodská studia, při nichž získaly přes 1,3 miliard dolarů.

Hackeři ukradli z burzy Liquid kryptoměny za dvě miliardy korun

Bezpečnost

Chainalysis neuvedl všechny terče loňských severokorejských hackerských útoků, prioritně ale šlo o investiční firmy a směnné platformy, jako je Liquid.com, která v srpnu přiznala, že neautorizovaný uživatel se dostal k některým účtům kryptoměn.

Útočníci používají phishingu i malvare stejně jako zneužívají přístupové kódy a pokročilého sociálního inženýrství, aby odsáli prostředky z kryptoměnových peněženek organizací do Severní Koreje.

USA daly na sankční seznam hackerské skupiny ovládané KLDR

Bezpečnost

Mnoho z loňských útoků podnikla skupina Lazarus Group, které je na sankčním seznamu USA a je řízena generálním úřadem pro rozvědku, což je hlavní severokorejská zpravodajská služba. Tato skupina je spojována s útoky vyděračským virem WannaCry na mezinárodní banky a účty jejich klientů, ale i na filmovou divizi firmy Sony v roce 2014.

Jak věděly USA, kdo útočil na Sony? Pronikly do počítačů KLDR

Bezpečnost

Nyní KLDR zvýšila své úsilí vyprat kryptoměnu. Chainalysis zjistila, že hackeři stále drží 170 milionů dolarů z 49 útoků z let 2017 až 2021. Není jasné, proč to dělají, možná doufají, že časem se jim podaří přelstít vyšetřovací orgány: „Ať už je důvod jakýkoli, doba, po kterou jsou ochotni držet tyto prostředky, hodně osvětluje, protože ukazuje, že jde o pečlivý plán a ne o nějaké unáhlené akce.“

Spojené státy tento týden zostřily sankce na KLDR kvůli jejím novým raketovým testům, při nichž prověřuje své hypersonické střely. Na sankční seznam bylo zařazeno dalších pět osob jen pár hodin poté, co severokorejská média oznámila, že na poslední raketový test dozíral předseda Kim Čong-un.

Reklama

Výběr článků

Načítám