Hlavní obsah

Salvador se chce stát kryptoměnovou velmocí. Bitcoiny bude těžit pomocí sopek

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salvador v posledních týdnech dělá vše pro to, aby se stal kryptoměnovou velmocí. Zatímco řada států dává od virtuálních mincí ruce pryč, v této středoamerické zemi je to přesně naopak. Podle nejnovějších plánů by měly být například sopky využity k těžbě bitcoinů. Upozornil na to server ThinkGeoEnergy.

Foto: Profimedia.cz

Sopka v národním parku Cerro Verde v Salvadoru

Článek

Salvador v současnosti vyrábí elektřinu nejčastěji z obnovitelných zdrojů, podle serveru ThinkGeoEnergy jde zhruba o 64 % celkové produkce. V této cifře je přitom započítána zejména vodní, ale také solární a geotermální energie.

Právě geotermální energie je ale využívána jen v menší míře, touto cestou se využívá asi jen 204 MW. Vzhledem k velkému množství sopek je ale celkový potenciál až 644 MW, nedávno například státní energetická společnost LaGeo provedla nový vrt se sílou 95 MW.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Nayib Bukele

Prezident Salvadoru Nayib Bukele, který je velkým fanouškem kryptoměn, se přitom netají tím, že počítá s tím, že právě levná energie ze sopek by mohla být v budoucnu využita při těžbě bitcoinů.

V minulosti se stejnou cestou vydal například také Island, kde svého času bylo vytěženo 8 % všech bitcoinů na světě.

Otázka zelené energie je ve světě kryptoměn stále ožehavější. Automobilka Tesla například pozastavila platby bitcoiny do doby, dokud nebude alespoň 50 % těžařů využívat energii z obnovitelný zdrojů.

Byl to ráj pro těžbu bitcoinů. Teď se nad ním stahují mračna

Internet a PC

Oficiální platidlo

Salvador se stal již v minulém týdnu první zemí na světě, která přijala bitcoin jako oficiální platidlo. Obchodníkům tak již nyní běží 90denní lhůta, během které musí zajistit technické zázemí pro platbu nejznámější kryptoměnou na světě ve všech obchodech.

Pro placení bitcoiny má Salvador připravena i další lákadla. „Země umožní získat trvalé občanství v zemi každému, kdo v zemi investuje alespoň tři bitcoiny. Zatím ale neplánuje, že by kryptoměnu začlenil do svých devizových rezerv,“ prohlásil ekonom Lukáš Kovanda.

Kdo investuje bitcoiny, dostane občanství. Salvador vsadil na kryptoměny

Internet a PC

S ohledem na aktuální kurz tak občanství může získat každý, kdo investuje v zemi alespoň 2,5 milionu korun.

Zavedení bitcoinu prezentoval Bukele jako cestu „vstříc budoucnosti“ již na začátku června. Ten si od zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla slibuje především to, že Salvadorci žijící v zahraničí budou moci snadněji posílat peníze zpět do své vlasti. V současnosti je totiž tamní ekonomika na penězích ze zahraničí prakticky závislá. Zahraniční platby tvoří 22 procent hrubého domácího produktu země.

Ostatní dávají od kryptoměn ruce pryč

Nová legislativa Salvadoru nicméně přichází v době, kdy ostatní dávají od bitcoinu – a dalších kryptoměn – ruce pryč. Minulý měsíc se například Čína rozhodla omezit kryptoměnové transakce, což způsobilo propad bitcoinu i dalších kryptoměn. Čínské finanční instituce a platební společnosti tak již v současnosti nesmějí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Írán se zase kvůli vysokým nárokům na spotřebu elektřiny rozhodl těžbu kryptoměn umístit na seznam nelegálních činností. Stalo se tak poté, co se tento asijský stát opakovaně potýkal s výpadky dodávek elektřiny. Informoval o tom server BBC.

Tesla bude opět přijímat bitcoiny. Musk má ale podmínku

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin se má změnit. Už letos

Po čtyřech letech se má bitcoin dočkat dalšího velkého upgradu. Na chystaných změnách se dohodli těžaři z celého světa, kteří tak chtějí umožnit nejznámější...

Výběr článků

Načítám