Hlavní obsah

Kdo investuje bitcoiny, dostane občanství. Salvador vsadil na kryptoměny

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ambiciózní plán na zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla byl v Salvadoru minulý týden skutečně přijat. Tato středoamerická země se tak stala první na světě, kde půjde běžně platit bitcoiny. Pro kryptoměnové investory si navíc zákonodárci připravili jedno lákadlo – nabídnou jim občanství.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Salvadorská legislativa týkající se bitcoinu má okamžitou platnost, tedy od minulé středy již platí. Obchodníkům nyní běží devadesátidenní lhůta na to, aby se na přijímání bitcoinových plateb technicky a organizačně připravili.

Zavedení bitcoinu prezentoval jako cestu „vstříc budoucnosti“ již na začátku června prezident Nayib Bukele. Ten si od zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla slibuje především to, že Salvadorci žijící v zahraničí budou moci snadněji posílat peníze zpět do své vlasti. V současnosti je totiž tamní ekonomika na penězích ze zahraničí prakticky závislá. Zahraniční platby tvoří 22 procent hrubého domácího produktu země.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Nayib Bukele

„Bitcoiny představují cestu, jak vytvořit nová pracovní místa a jak pomoci lidem s jejich finančním začleněním do legální ekonomiky,“ prohlásil Bukele s tím, že „70 procent obyvatel nemá bankovní účet a pracuje načerno“.

Pro placení bitcoiny má Salvador připravena i další lákadla. „Země umožní získat trvalé občanství v zemi každému, kdo v zemi investuje alespoň tři bitcoiny. Zatím ale neplánuje, že by kryptoměnu začlenil do svých devizových rezerv,“ prohlásil ekonom Lukáš Kovanda.

S ohledem na aktuální kurz tak občanství může získat každý, kdo investuje v zemi alespoň 2,5 milionu korun.

Když se po jednom tweetu zhroutí celý svět kryptoměn

Internet a PC

Ostatní dávají od kryptoměn ruce pryč

Nová legislativa Salvadoru nicméně přichází v době, kdy ostatní dávají od bitcoinu – a dalších kryptoměn – ruce pryč. Elon Musk například minulý týden oznámil, že v jeho automobilce Tesla už nepůjde kupovat elektromobily za bitcoiny.

Minulý měsíc se také Čína rozhodla omezit kryptoměnové transakce, což podobně jako Muskovo rozhodnutí způsobilo propad bitcoinu i dalších kryptoměn, uvedla agentura Reuters. Čínské finanční instituce a platební společnosti tak již v současnosti nesmějí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Írán se zase kvůli vysokým nárokům na spotřebu elektřiny rozhodl těžbu kryptoměn umístit na seznam nelegálních činností. Stalo se tak poté, co se tento asijský stát opakovaně potýkal s výpadky dodávek elektřiny. Informoval o tom server BBC.

Írán zakázal těžbu kryptoměn. Kvůli vysoké spotřebě elektřiny

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám