Hlavní obsah

S bitcoiny na nákup potravin. Největší chorvatský prodejce vsadil na kryptoměny

Záhřeb

Největší chorvatský potravinový řetězec Konzum nabízí možnost platit na internetu kryptoměnami. Od tohoto měsíce přijímá platby v devíti digitálních měnách včetně bitcoinu. Firma to podle agentury Reuters uvedla ve svém dnešním sdělení.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Článek

Konzum je součástí skupiny Fortenova Grupa, která je největším výrobcem a prodejcem potravin v balkánském regionu.

„Platba kryptoměnami je v současné době možná v našich on-line obchodech, ale brzy plánujeme její zavedení v dalších pobočkách po celé zemi,” uvedla společnost, jejíž prodejny využívá i mnoho zahraničních turistů na návštěvě Chorvatska.

Možnost plateb v kryptoměnách při nákupech na internetu se postupně rozšiřuje. Přijímá je na příklad už největší řetězec kin ve Spojených státech AMC. Za bitcoiny se dá nakupovat i v největším tuzemském internetovém obchodu Alza.cz.

Bitcoin začal nový týden růstem. Posílilo také ethereum

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Kdo může za pád bitcoinu? USA a Čína

Bitcoin v úterý klesl poprvé od začátku listopadu pod hranici 60 000 dolarů (1 329 910 Kč). Analytici se nyní přou o to, co propad o tisíce dolarů způsobilo....

Výběr článků

Načítám