Hlavní obsah

Ruský úřad bude nadále zpomalovat rychlost twitteru

Moskva

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor podle agentury Interfax uvedl, že se rozhodl nejméně do 15. května nadále zpomalovat rychlost sociální sítě Twitter v Rusku. Omezení rychlosti platformy oznámil úřad 10. března. Síť viní, že v rozporu s ruskými zákony ze svých stránek opakovaně neodstranila zakázaný obsah, a hrozí, že by ji mohl zablokovat zcela.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruský úřad v prohlášení podle internetového zpravodajského portálu Meduza sdělil, že Twitter na jeho žádost odstranil zhruba dvě třetiny z přibližně 3000 nežádoucích materiálů. Regulátor tvrdí, že obsahovaly dětskou pornografii nebo podporovaly drogy a sebevraždy.

Ruské zákony sociálním sítím ukládají, aby nežádoucí informace odstranily do 24 hodin od obdržení žádosti o stažení. Podle cenzurního úřadu se ale Twitteru v průměru dařilo vyhovět žádosti do 81 hodin. Již v březnu ale Roskomnadzor, který spadá pod ruské ministerstvo digitálního rozvoje, označil reakční dobu Twitteru za neuspokojivou.

Twitter dříve uvedl, že má obavy z dopadu kroků ruských úřadů na svobodu projevu, a popřel, že by umožňoval využívání sociální sítě k propagaci nezákonného chování.

Zablokujeme u nás celý Twitter, hrozí Rusko

Internet a PC

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Související články

Reklama na Twitteru nebude, nařídilo Turecko

Turecko na základě nového zákona o dohledu nad sociálními sítěmi vydalo zákaz zveřejňování reklamy na sítích Twitter, Pinterest a Periscope. V úterý o tom...

Výběr článků

Načítám