Hlavní obsah

Reklama na Twitteru nebude, nařídilo Turecko

Turecko na základě nového zákona o dohledu nad sociálními sítěmi vydalo zákaz zveřejňování reklamy na sítích Twitter, Pinterest a Periscope. V úterý o tom informovala agentura Reuters. Podle telekomunikačního úřadu BTK provozovatelé sítí nesplnili pravidlo, podle něhož musejí mít tyto platformy nově místní zastoupení v Turecku. Facebook či YouTube se nařízení podřídily.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Turecko loni přijalo zákon, který mimo jiné nařizuje, aby velké zahraniční sociální platformy s více než jedním milionem denních uživatelů měly v zemi místní zastoupení. Pokud tak neučiní, mohou soudy postupně zredukovat jejich internetové působení v zemi až o 90 procent.

Kritikové tvrdí, že Ankara díky novému zákonu získala možnost lépe kontrolovat sociální sítě a bude mít vliv i na zveřejňování obsahu. Podle nich toho může zneužít k potírání opozice.

Polská vláda chystá zákon umožňující potrestat Facebook a Twitter

Internet a PC

Facebook se rozhodl zástupce v Turecku jmenovat v pondělí, těsně předtím, než rozhodnutí o zákazu reklamy vyšlo v úředním věstníku. Zároveň ale uvedl, že zastoupení zruší v případě, kdy by čelil ze strany vlády tlaku ohledně zveřejňovaného obsahu. YouTube tento krok učinil už minulý měsíc. Twitter, jeho streamovací platforma Periscope ani aplikace pro sdílení obrázků Pinterest zatím krok Turecka nekomentovaly.

„Jsme rozhodnuti udělat vše pro ochranu dat, soukromí a práv našich občanů. Nikdy nedovolíme, aby v Turecku zvítězil digitální fašismus a neúcta k pravidlům,” napsal na twitteru Ömer Fatih Sayan, náměstek ministerstva dopravy, které má telekomunikace v gesci.

Reklama

Související témata:

Související články

Twitter natrvalo zablokoval Trumpův účet

Společnost Twitter oznámila, že trvale zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli „nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem”. Trump po...

Výběr článků

Načítám