Hlavní obsah

Ruský cenzurní úřad omezuje Twitter, zpomalí jeho rychlost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor oznámil omezení sociální sítě Twitter v zemi. Učiní tak zpomalením rychlosti této platformy u všech mobilních zařízení a poloviny stolních počítačů, informují ruská média. Zástupce úřadu později prohlásil, že omezení budou mít vliv pouze na videa a fotografie na Twitteru. Roskomnadzor viní síť z toho, že ze svých stránek opakovaně neodstranila zakázaný obsah, jak jí ukládá ruský zákon. Dále pohrozil, že by Twitter mohl zablokovat zcela.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Logo sociální sítě Twitter. Ilustrační foto

Článek

„S cílem chránit ruské občany a přimět internetovou službu, aby dodržovala právní předpisy na území Ruské federace, byla v případě Twitteru počínaje 10. březnem 2021 přijata centralizovaná opatření. Jde o počáteční zpomalení služby v souladu s předpisy. Zpomalení bude provedeno na 100 procentech mobilních zařízení a na 50 procentech stacionárních zařízení,” cituje vyjádření Roskomnadzoru ruská tisková agentura TASS.

Zástupce šéfa Roskomnadzoru Vadim Subbotin později podle agentury Interfax v televizní stanici Rossija-24 uvedl, že snížená rychlost Twitteru bude mít dopad na videa a fotografie na sociální síti, nikoliv na psaný obsah. Restrikce budou platit tak dlouho, dokud Twitter nestáhne veškerý zakázaný obsah, prohlásil Subbotin.

Server The Moscow Times podotkl, že v tuto chvíli není jasné, zda už opatření začalo platit, nicméně podle serveru DownDetector uživatelé Twitteru v Rusku „mohou mít v současné době problémy”.

Ruský úřad hrozí Twitteru pokutou za to, že nemaže závadný obsah

Internet a PC

Ruská média rovněž informovala o problémech s dostupností některých internetových stránek vládních úřadů – včetně webu Kremlu, ruského parlamentu a také samotného Roskomnadzoru. Státní telekomunikační společnost Rostelecom nicméně odmítla, že by problém souvisel se zpomalením Twitteru, jako důvod uvádí chybu zařízení, píše Reuters. Agentura TASS později s odvoláním na server DownDetector informovala o dalších potížích, které hlásil například server YouTube, Google nebo ruský Yandex (v ruštině Jandeks). Někteří uživatelé YouTubu podle ruské tiskové agentury hlásili, že nemohou načíst stránky, další si stěžovali na problémy s videy nebo obtíže s přihlášením.

Problémový obsah

Roskomnadzor viní Twitter z toho, že se na jeho stránkách nachází více než 3000 příspěvků se zakázaným obsahem. Mezi ně cenzurní úřad počítá například informace o sebevraždách, dětské pornografii nebo drogách. Úřad kvůli tomu platformě už dříve pohrozil pokutami. Pokud Twitter informace neodstraní, síti hrozí i její kompletní zablokování v Rusku, varoval úřad.

Twitter se zatím k opatřením nevyjádřil, podotkla agentura Reuters, která zároveň připomněla, že americké sociální sítě, včetně Twitteru, využívají v Rusku rádi příznivci opozičního předáka Alexeje Navalného, jehož nedávné uvěznění vyvolalo protesty v řadě ruských měst. Twitter je podle Reuters jednou ze sociálních sítí, kterým v Rusku hrozí pokuty za to, že údajně nesmazaly příspěvky, které letos podle úřadů vyzývaly nezletilé k nepovoleným protestům.

Napětí kolem sociálních sítí roste

Tento krok přichází v době rostoucího napětí kolem západních sociálních sítí v Rusku, které Moskva viní z toho, že nedodržují ruské zákony a diskriminují ruská média. Úřady se proto už nějakou dobu snaží působení sociálních sítí a provozovatelů internetových stránek v zemi regulovat.

Ruští zákonodárci nedávno schválili zákony, které Roskomnadzoru mimo jiné dávají právo částečně či úplně blokovat internetové platformy, pokud se na ruském území dopouštějí cenzury či „diskriminace ruských médií”. Rusko zároveň zvýšilo pokuty pro sociální sítě a webové stránky, pokud „poruší práva ruských občanů na internetu, a to včetně cenzury ruských médií”.

Současně zákonodárci uložili sociálním sítím, aby se zbavovaly nezákonného obsahu, včetně informací vyjadřujících „neúctu ke státu” či výzvy k nepovoleným protestům. Moskvě se rovněž nelíbí, že se Twitter před časem uchýlil k označování některých médií jako „médií spjatých se státem”.

Rusko je připraveno odpojit se od globálního internetu, řekl Medveděv

Internet a PC

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám