Hlavní obsah

Rozdělí se miliarda korun. MPO vypíše dotace na rychlý internet začátkem února

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásí na přelomu ledna a února druhou výzvu na čerpání dotací pro pokrytí rychlým internetem v objemu kolem miliardy Kč. V případě zájmu prostředky navýší. Uvedl to mluvčí ministerstva Milan Řepka.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dotace z operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost EU musí být vyčerpané do konce roku 2023. Původně si měli operátoři rozdělit na pokrytí méně internetově rozvinutých oblastí až 14 miliard korun. První výzvu MPO vypsalo na jaře roku 2017 a o dotaci z celkového balíku přes 11 miliard Kč požádaly jen tři firmy v řádu desítek milionů Kč. Nezájem internetové firmy dopředu avizovaly kvůli nejasným podmínkám a nejistotě, zda dotace kvůli možným rozporům s pravidly EU nakonec dostanou. V nové výzvě by se měla pravidla upravit.

Oblasti, kde je možné projekty realizovat, jsou v současné době předmětem vypořádání veřejné konzultace. Oproti první výzvě bude možné také v rámci projektu pořídit aktivní prvky sítí a zvolit si velikost území pro realizaci projektu.

"MPO pravidelně konzultuje připravovanou výzvu s profesními organizacemi a dalšími relevantními aktéry a v tuto chvíli můžeme říci, že jsme již ve finální fázi, kdy dochází ke všeobecné shodě. Celá výzva je konzultována se zástupci Evropské komise," dodal Řepka.

Ministerstvo se podle Řepky soustředí i na další možné formy podpory v oblasti budování vysokorychlostních sítí. Loni v září byl upraven program Expanze, díky kterému mohou podnikatelé získávat bezúročné úvěry právě na budování těchto sítí. Další aktivitou jsou opatření na straně poptávky, například formou voucherů pro domácnosti. "Možností se nabízí více, je však potřeba je prodiskutovat s Evropskou komisí, s ohledem na časové možnosti tohoto programového období a přípravě období dalšího," podotkl Řepka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám