Hlavní obsah

Při dlouhodobé práci u počítačů hrozí krevní sraženiny

– WELLINGTON

Lidem, kteří tráví dlouhé hodiny sezením u počítače, hrozí vytváření krevních sraženin, jež ohrožují život. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří své poznatky uveřejnili v časopise European Respiratory Journal.

Článek

Uvádějí jako příklad dvaatřicetiletého muže, který téměř zemřel poté, co se v jeho žíle vytvořila velká krevní sraženina, jež pak putovala do plic. Muž strávil denně u počítače 18 hodin. "Není to ojedinělý příklad," tvrdí Richard Beasley, který je ředitelem lékařského výzkumného střediska na Novém Zélandě.

On a jeho kolegové soudí, že je to zřejmě první doložený příklad, že při dlouhodobém sezení před počítačem se mohou vytvářet krevní sraženiny ohrožující život.

Beasley vedl rovněž tým novozélandských výzkumníků, kteří studují takzvaný "syndrom ekonomické třídy" neboli hluboké žilní trombózy, vznikající při dálkových letech.

Hluboká žilní trombóza vznikne tehdy, když se ve vnitřních žilách, kde špatně proudí krev, utvoří krevní sraženiny. Pro člověka může mít fatální důsledky, když se část sraženiny odtrhne a zablokuje průtok krve do plic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám