Hlavní obsah

Právo na rychlý internet má každý, schválil německý Spolkový sněm

Novinky, huj
Berlín

Německý Spolkový sněm (Bundestag) ve čtvrtek schválil „právo na rychlý internet“. To v podstatě znamená, že operátoři budou muset zajistit dostatečně rychlé připojení pro každého člověka v Německu. Novým právním předpisem se nicméně bude zabývat ještě Spolková rada, platit by měl nicméně již od poloviny příštího roku.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V současnosti právní předpisy v Německu stanovují pouze to, že lidé mají nárok na internet. Vzhledem k tomu, že jde o roky starý dokument, uvádí se v něm rychlost 56 kb/s, respektive 0,056 Mb/s.

Vyšší rychlost v současnosti nabízí prakticky všechny nabídky na trhu. Právě proto chtěli němečtí zákonodárci reflektovat v zákonu, že Němci mají právo na rychlý internet. V následných jednáních se bude řešit ještě to, jaký limit by měl být právní úpravou stanoven.

Budou padat pokuty. Stovky poskytovatelů stále neinformují o rychlosti internetu

Internet a PC

Podle serveru Kommunal se nicméně uvažuje o tom, že by minimální rychlost byla stanovena na 50 Mb/s. Kompromisní návrh prý počítá s hodnotou 30 Mb/s. Ten rozdělí jednotlivé uživatele do dvou skupin – 20 % budou reprezentovat uživatelé s nejrychlejšími přípojkami, všichni ostatní pak budou patřit do druhé skupiny (80 %). Úřad pak vypočítá minimální parametry z druhé zmiňované skupiny.

Ze statistik tedy bude vyloučena podstatná část nejrychlejších přípojek, a naopak budou zahrnuty všechny nejpomalejší, což může výslednou hodnotu značně zkreslit. Server Kommunal proto upozorňuje, že ve výsledku mohou být pod pojmem „rychlý internet“ uvedeny také přípojky se stahováním nižším než 20 Mb/s.

Opozice chce ještě rychlejší sítě

Právě to se setkalo s kritikou opozice. „Neměli bychom se spokojit s rychlostmi nižšími než 100 Mbit/s pro stahování a méně než 50 Mbit/s pro nahrávání,“ prohlásila Anke Domscheitová-Bergová, která je expertkou postkomunistické Levice na síťové služby. Podle ní je rychlé internetové připojení naprosto klíčové pro rozvoj Německa.

Již nyní 37 % německých domácností a firem využívá gigabitové internetové přípojky, tedy internet s rychlostí stahování 1000 Mb/s.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám