Hlavní obsah

Po dolarech i bitcoiny. Salvador má novou oficiální měnu

San Salvador

Salvador se zapsal v úterý nesmazatelně do historie jako první země na světě, která přijala bitcoin jako oficiální platidlo. Lidé tak budou moci v této středoamerické zemi používat nejznámější kryptoměnu na světě úplně stejně jako americké dolary.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

S návrhem přišel již v červnu prezident středoamerického Salvadoru Nayib Bukele, parlament následně jeho vizi posvětil. V úterý tak začal bitcoin platit jako nová oficiální měna.

Bukele si od zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla slibuje především to, že Salvadorci žijící v zahraničí budou moci snadněji posílat peníze zpět do své vlasti. V současnosti je totiž tamní ekonomika na penězích ze zahraničí prakticky závislá. Zahraniční platby tvoří 22 procent hrubého domácího produktu země.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Nayib Bukele

„Bitcoiny představují cestu, jak vytvořit nová pracovní místa a jak pomoci lidem s jejich finančním začleněním do legální ekonomiky,“ prohlásil Bukele s tím, že „sedmdesát procent obyvatel nemá bankovní účet a pracuje načerno“.

S ohledem na to, jak jsou bitcoiny prakticky po celém světě populární, si prezident Salvadoru od svého návrhu slibuje, že do země přijdou nové investiční pobídky od fanoušků kryptoměn. Lidé mohou nově v Salvadoru kupovat běžné produkty, potraviny, ale například i půdu.

Kdo investuje bitcoiny, dostane občanství. Salvador vsadil na kryptoměny

Internet a PC

Anonymní a nezákonné transakce

Kritici nicméně varují před tím, že zavedení bitcoinu během pouhých pár měsíců je velmi uspěchané, ve výsledku se to podle nich negativně dotkne především chudých obyvatel, kteří mohou přijít klidně i o všechny své úspory, pokud nejznámější kryptoměna výrazně ztratí ze své hodnoty. Obávají se také toho, že bitcoin podpoří anonymní a nezákonné transakce v zemi, stejně jako praní špinavých peněz.

Proti záměru Salvadoru se postavila již dříve také Světová banka, která odmítla žádost této středoamerické země na pomoc při realizaci platebního systému založeného na kryptoměnách.

Ostatní dávají od kryptoměn ruce pryč

Nová legislativa Salvadoru nicméně přichází v době, kdy ostatní dávají od bitcoinu – a dalších kryptoměn – ruce pryč. Minulý měsíc se například Čína rozhodla omezit kryptoměnové transakce, což způsobilo propad bitcoinu i dalších kryptoměn. Čínské finanční instituce a platební společnosti tak již v současnosti nesmějí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Írán se zase kvůli vysokým nárokům na spotřebu elektřiny rozhodl těžbu kryptoměn umístit na seznam nelegálních činností. Stalo se tak poté, co se tento asijský stát opakovaně potýkal s výpadky dodávek elektřiny. Informoval o tom server BBC.

Tesla bude opět přijímat bitcoiny. Musk má ale podmínku

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám