Hlavní obsah

On-line hry: Rozhovor s nejlepším českým hráčem

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci německého veletrhu CeBIT se uskutečnil i turnaj Samsung Euro Championship. Této evropské odnože WCG se zúčastnili i čeští hráči, nejlépe z nich dopadl hráč Warcrafta III Michael "ACT-Giacomo" Hladík. Jak se mu na SEC hrálo? Dá se profi hraním uživit? I to se dozvíte v článku.

Článek

Novinky z domova

  • Již za 14 dní se pod záštitou ČMSP uskuteční tradiční setkání hráčů strategických her - Rýmařov Spring 2k6. Na tuto akci je prozatím přihlášeno 190 hráčů, vítězové se můžou těšit na věcné ceny v hodnotě několika desítek tisíc Kč.
  • Vítězem prvního GameZone turnaje o snídani s finalistkami soutěže Česká Miss se stal hráč Fotstar z týmu uNknOwn LamaS hrající Call of Duty 2. Snídaně se odehrála v prostředí pětihvězdičkového hotelu Alchymist v Praze, příští týden dojde na hráče Starcraft: Broodwaru.
  • V dubnu si žáci a studenti mající v oblibě počítačové hry opravdu užijí. Student Cyber Games určené studentům středních škol prověří jejich um ve hře Starcraft: Broodwar, zatímco Mistrovství ČR základních a středních škol je zaměřeno na příznivce Pána Prstenů 2 a NFS: Most Wanted. Obě soutěže se odehrají v průběhu dubna, finále se uskuteční v Brně resp. Praze.
  • Multiherní klan NecroRaisers se opět rozrůstá. Nejnovějším přírůstkem je Warcraft III divize pod vedením Arana, v týmu najdeme např. h34D_hUnT3Ra či Hownoreze. NR se chtějí zaměřit na týmové soutěže WC3L a ClanBase, uvidíme, jak jim to půjde.

Snídaně s finalistkou České Miss - zleva hráč Fotstar, "misska" Zuzana Blažková a moderátor Jiří Forman.

Foto: www.gamezone.cz

Novinky ze světa

  • V Hannoveru se uskutečnil turnaj Samsung Euro Championship, ČR reprezentovali NecroRaisers v CS: Source a ACT-Giacomo ve Warcraftu III. NR nakonec skončili na 17.-18. místě, Giacomo na výborném 4. místě, zvítězili španělští x6tence resp. Holanďan 4K^Grubby.
  • Čeští reprezentanti ve hře Quake 4 nenavázali na své dobré výkony ze základní skupiny a ve čtvrtfinále soutěže podlehli 0:2 týmu Velké Británie. O další postup v soutěži si zabojují proti poraženému z duelu Belgie vs. Polsko.
  • Ve druhé polovině června se ve Švédsku uskuteční další LAN akce DreamHack. Ta je od loňského roku zapsána do Guinessovy knihy rekordů s téměř 6000 počítači v síti, nyní chtějí pořadatelé pochopitelně zase přidat. Na LAN party se budou hrát oficiální turnaje v Counter-Strike 1.6, Battlefield 2, Warcraft 3, Quake 4 a Call of Duty 2.
  • Přední světové Counter-Strike týmy Ninjas in Pyjamas (Švédsko) a compLexity (USA) na závěr svého tréninkového bootcampu sehrály dva exhibiční zápasy. Jak už to v takových zápasech bývá, jednou vyhráli NiP (mapa nuke) a jednou coL (mapa inferno).

DreamHack Winter 2005 anebo 5000 počítačů v akci.

Foto: www.dreamhack.se

Rozhovor s nejlepším českým hráčem

Michael "Giacomo" Hladík z AMD Cyber Teamu je nejen nejlepším hráčem strategické hry Warcraft III u nás, ale de facto jediným Čechem, který se dokáže prosazovat na velkých evropských a světových akcích. Na turnaji Samsung Euro Championship se v silné konkurenci umístil na čtvrté pozici, když zaostal pouze za velkými hvězdami této hry. Zeptal jsem se ho tedy na pár slov o turnaji i o hraní obecně.

Jaký na tebe udělal dojem turnaj SEC v porovnání s dalšími (WCG, ESWC)?

Bylo to celkem ok, ale mohlo to být lepší, vadilo mi dlouhé dojíždění na CeBIT z hotelu. Taky bylo divné, že když jsme nehráli zápasy do turnaje, nemohli jsme být vůbec v tourney area. Časová rozmezí mezi zápasy byla tak 2-3 hodiny a chvílema to bylo dost nudné. SEC je takove menší WCG, které je samozřejmě o hodně lepší, stejně jako ESWC.Podle mě to byl dobrý turnaj, ale chybičky by se našly :)

Co chybělo tomu, aby ses prosadil na stupně vítězů?

Chybělo mi k tomu více štěstí v rozhodujícím zápase. První hra s bulharským hráčem byla na mapě, která je pro mou rasu Undeadů nevýhodná. Tuto mapu jsem taky prohrál. Druhou mapu jsem volil já a vyhrál, ale v rozhodující třetí byl o něco lepší on. V této třetí mapě jsem to ještě mohl při troše štěstí uhrát, ale tenhle zápas byl spíše o te první mapě, kterou jsem prohrál.

ACT-Giacomo na nejvyšším stupínku při Mistrovství ČR v PC hrách 2005.

Foto: www.progamers.cz

Kolik času denně musí hráč věnovat dané hře, aby byl dobrý?

Nevím, kolik jí člověk "musí" věnovat, ale já tomu věnuju tolik, co to jde. Před SEC jsem hrál určitě tak 8 hodin denně 4 týdny v kuse.

Jaký vliv na to má talent?

Jsou hráči, kteří hrajou desítky her denně, stále prohrávají a nevědí, jak se zlepšit nebo jim to nejde. A pak jsou hráči, kteří hrajou také desítky her denně, ale ti už tolik neprohrávaj. Ti vědí co dělat a prostě mají talent, díky kterému jsou na vysoké úrovni. Bez něj se člověk daleko nedostane ;)

Dá se v ČR profesionálním hraním uživit?

Dá se tim uživit, ale člověk musí jezdit na turnaje do zahraničí a vyhrávat tam. Z českých turnajů se určitě uživit nedá. Všechno záleží na tom, jak se hráči daří. Člověk jeden měsíc může vyhrát 30 tisíc a další měsíc nevyhraje nic. Ale určitě to jde!

Díky za rozhovor.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: 1. česká herní televize startuje

V tomto týdnu byl zahájen provoz televize internetové televize PG24, která se zabývá pouze a jenom počítačovými hrami. Co v ní uvidíte a jaké připojení...

On-line hry: Call of Duty 1 nebo 2 na MČR?

Právě v těchto dnech se rozhoduje o tom, jaké verze her budou zařazeny do seriálu Mistrovství ČR v PC hrách. Zatímco u některých titulů je vše jasné, v případě...

Výběr článků

Načítám