Hlavní obsah

Nokia N-Gage: herní šílenství začíná!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nokia útočí s naprosto převratným přístrojem, který kombinuje mobil s herní konzolí. Čekají nás skutečné 3D hry na displejích mobilů. Cena okolo deset tisíc je více než příjemná. Nenechte si ujít první zkušenosti s přístrojem.

Foto: www.jazzagency.cz

Jazzman Markovič hrál s Ray Charlesem či Lizou Minnelli. Teď si jej můžou poslechnout na zlínském festivalu.

Článek

Tento a minulý rok patřil mezi nejplodnější období finského výrobce. Uvedením dvojice modelů 3300 a N-Gage byla tvrdě nastolena otázka ohledně budoucnosti využití mobilního telefonu pro zábavu. Již samotný vzhled obou mobilů připomíná spíše herní konzoli, uprostřed umístěný displej, ovládací tlačítka okolo, naprosto nezvyklá konstrukce. Tyto prvky nabídla již v dřívejších dobách Nokia 5510, v té době však herní využití nepřicházelo v úvahu.

Herní nášup z Finska

V souvislosti s rozvojem Javy a operačního systému Symbian pomalu vzniká prostředí pro plné multimediální využití mobilních telefonů. Zatímco Nokia 3300 (recenze zde) je pouze slabým "javovým" odvarem, N-Gage je dospělá herní konzole s vlastní platformou a samozřejmě operačním systémem Symbian, čímž se řadí mezi modely 7650, 3650 a další. Tyto přístroje ale nemůžeme srovnávat, podle vyjádření Nokie si konkurovat nebudou, N3300 nabízí spíše hudební vyžití.

Vraťme se ale k modelu N-Gage. Ten jsme měli možnost spatřit poprvé na březnovém CeBITu v Německu. Už tehdy nás uchvátila trojrozměrná Lara Croft, se kterou jsme si v rámci populární hry Tomb Rider zahráli. Hra byla velmi živá a plynulá, ani se nám nechtělo věřit, že se veškerý pohyb odehrává na displeji mobilu. Podpora známých vydavatelů her v čele s firmami Activision, Eidos, Sega, Taito a dalších dává příslib celé plejády her nejrůznějších žánrů. Pro N-Gage se počítá i s výukovými programy, čehož mohou využít dítka při přesvědčování rodičů ke koupi tohoto mobilu. Nokia dává prostor i ostatním herním vývojářům, potřebné informace jsou k dispozici na adrese www.forum.nokia.com/games.

:. Na jarním veletrhu CeBIT v Hannoveru byl o N-Gage velký zájem

Na stánku Nokie na CeBITu jsme si zahráli populární hru Tomb Rider s Larou Croft v hlavní roli, a byla nádherně plynulá. Pokud takové budou i ostatní hry, tak ten N-Gage prostě chceme!   

Hry jako ze škatulky

Jednotlivé hry se budou prodávat samostatně na nejrůznějších distribučních místech, jako jsou hypermarkety či specializované prodejny s hrami. Jelikož vnitřní paměť Nokie N-Gage je 3,4 MB, což pro herní účely rozhodně nestačí, nechybí podpora paměťových karet. Jejich kapacita začíná u 32 MB a končí až u hodnoty 512 MB. Hry se budou nabízet rovnou na nich. Cena her se bude pohybovat v rozmezí 30 až 60 eur (cca 900 - 1 800 Kč).

:. Jednotlivé ukázky her pro platformu N-Gage

V základním balení bude pouze jedna hra, a to konkrétně Space Impact upravený pro platformu N-Gage. V krabici rovněž naleznete paměťovou kartu 32 MB, sluchátka pro poslech hudby a USB kabel pro komunikaci s PC. Standardní Li-Ion baterie má kapacitu 850 mAh, což by mělo vydržet na 2 - 4 hodiny hovoru a 150 - 200 h v pohotovosti. Rádio vydrží hrát na jedno nabití osm hodin, hry tři až šest hodin.

Zkušenosti s Nokií N-Gage

Vypadá o něco větší než N3300, a to zejména na šířku. Ostatně rozměry 133,7 x 69,7 x 20,2 milimetrů mluví za vše, hmotnost je přijatelných 137 gramů. Musíme si uvědomit, že se jedná o herní konzoli - nikoli klasický mobil! Hlavním ovládacím prvkem je osmisměrný kurzor na levé straně, který slouží k procházení nabídky a hlavně k hraní her. Funkce se potvrzuje jeho stisknutím, což se mi ze začátku nedařilo na sto procent, prst s tlačítkem se zkrátka škobrtnul a já "zahnul" do jedné ze stran.

:. Nokia N-Gage v celé své kráse na redakčním stole

Rychlost přístroje se jeví jako dobrá, subjektivně rychlejší než na Nokii 7650, kterou používám. Překvapil nás ovšem způsob, jakým se N-Gage drží při volání. Na ucho se totiž nepříkládá plochou displeje, nýbrž rovnou hranou, což působí podivně a nepřirozeně. Při volání tak vypadáte jako voják se satelitním telefonem u ucha. 

Mobil v plné palbě

 Co se týče další technické výbavy, mezi hlavní funkce patří bezesporu hudební MP3 přehrávač, FM rádio. Nechybí Bluetooth, díky němuž si můžete zahrát až ve čtyřech najednou, dále GPRS (3 + 1 nebo 2 + 2) a HSCSD. Na seznamu podporovaných funkcí je i e-mailový klient, Java, MMS, kalendář a další funkce známé z Nokií tzv. Series 60. Barevný displej má rozlišení 176 x 208 obrazových bodů, podporuje až 4096 barev a je aktivní!

Vedle N-Gage se bude paralelně ucházet o přízeň zákazníků i bohatý výběr příslušenství - headsety (s Bluetooth i bez) počínaje a hands-free sadami do auta konče. Co víc dodat? Snad jen to, že oficiální cena se u našich operátorů pohybuje okolo částky deset tisíc korun, což je jistě příjemným překvapením. Kompletní recenzi přístroje si můžete přečíst zde.

Tomáš Votruba, (www.mobilmania.cz)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám