Hlavní obsah

Nintendo uvedlo herní konzoli "Revolution" a Game Boy Micro

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzole Revolution společnosti Nintendo je o poznání menší než konkurenční produkty z dílen Sony a Microsoftu. Na cestě za zákazníky jej bude doprovázet překvapení výstavy E3: mini-přenosné herní zařízení Game Boy Micro.

Článek

Nepatrná konzolka Game Boy Micro o šířce 10,2cm, výšce 5,1cm a hmotností ne větší než 100g míří do stejné části trhu jako Sony PlayStation Portable [celá zpráva].

"Vyrobili jsme Game Boy Micro pro všechny, kdo milují video-hry a zároveň pro ty, co chtějí mít stejně tak krásný přístroj jako jsou hry, které jsou pro něj určeny," řekl George Harrison, viceprezident firmy Nintendo.

Game Boy Micro přijde na trhy ještě tento podzim - o zákazníky se popere nejen s již dříve avizovanou konzolí Sony PSP, ale také zejména s neustále narůstající konkurencí v podobě multimediálních telefonních přístrojů (například Nokia N-Gage), pro které již dokonce vyvíjí herní software i John Carmack známý například díky sérii DOOM.

"Nezáleží na tom, jak těsné džíny máte, naše konzolka se totiž vejde do jakékoliv kapsy," potvrdil nepatrnou velikost zařízení Game Boy Micro obchodní viceprezident společnosti Nintedo Reggie Fils-Aime.

Stolní konzole Revolution umí přehrávat DVD, obsahuje Wi-Fi rozhraní a paměťový slot pro SD (Secure Digital) karty. Jako úložné zařízení slouží 512MB flash paměť - v porovnání s tímto však konkurenční Xbox 360 obsahuje 20GB pevný disk, budoucí Sony PlayStation 3 se bez něj rovněž neobejde.

Anketa
Kdybyste vybírali mezi herními konzolemi Sony PlayStation 3, Nintendo Revolution a Microsoft Xbox 360, kterou byste zvolili? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.

Sympatické však je, že Nintendo nejspíše nebude vyžadovat žádné poplatky za on-line hraní.

Hardwarová výbava konzole Revolution je zatím velmi nejasná - Nintendo pouze oznámilo, že bude postavena kolem IBM procesoru a grafického jádra, které vyvíjí ATI.

Revolution není žádným technologickým zázrakem jako přicházející Xbox 360 [celá zpráva] a Sony PlayStation 3, jež se má objevit v létě s jádrem Cell [celá zpráva], údajně také s 160GB pevným diskem a podporou pro Blu-ray disky (až 54GB média). Sony  i Microsoft se podle Nintenda spíše zaměřují na vizuální stránku her, Revolution však má jít jinou cestou.

"Vývoj pro tyto systémy bude velmi drahý - proto bude i ohrožený. V případě konzole Revolution však velké myšlenky převáží nad nesmyslně ohromnými rozpočty," svěřil se prezident Nintenda, Satoru Iwata, v rozhovoru pro server News.com.

Konzole Revolution je zpětně kompatibilní se starším systémem GameCube. Rovněž tak Game Boy Micro s displejem o uhlopříčce 5,1cm může přehrávat ty samé hry jako starší Game Boy Advance, kterého se podle Nintenda prodalo 28 miliónů kusů a existuje pro něj více než 700 různých her.

Anketa

Kdybyste vybírali mezi konzolemi Sony PlayStation 3, Nintendo Revolution a Microsoft Xbox 360, kterou byste zvolili?
Nintendo Revolution
33,1 %
Microsoft Xbox 360
13,8 %
Sony PlayStation 3
53,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 311 čtenářů.

Blu-ray - základní specifikace

Blu-ray disky (BD) jsou synonymem další generace optických médií. O vývoj tohoto média se primárně stará japonská Sony. Formát byl vyroben především pro nahrávání, přepisování a přehrávání HD televizních záznamů (HDTV, HD znamená High Definition aneb vysoké rozlišení). Blu-ray disk dovoluje uložit přes dvě hodiny HDTV nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu přibližně 50 GB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám