Hlavní obsah

Nikon představil objektiv se světelností f/0,95 a cenovkou z jiného světa

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci podzimní představovačky nové techniky společnost Nikon uvedla bezzrcadlo Z 50, první fotoaparát v řadě Z, který není full-frame. S jeho uvedením přicházejí logicky i dva příslušné objektivy, které zaujmou spíše nadšené amatérské fotografy. Nejzajímavější novinkou je objektiv Nikkor Z 58 mm f/0,95 S Noct určený pro bezzrcadlové fotoaparáty. Ten bude však vzhledem ke své ceně vskutku jen pro pár vyvolených.

Foto: Nikon

Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct

Článek

Objektiv 58mm f/1.2 Noct-NIKKOR, vyráběný v letech 1977 až 1997, je v rámci firmy Nikon často vzpomínanou legendou. A právě na tento objektiv se označením Noct odkazuje i zmiňovaná novinka, která už je však určena pouze pro bezzrcadlové fotoaparáty řady Z. Nikon tím dává jasně najevo, že v aktuálním vývoji pro něj řada Z hraje jasný prim.

Nikkor Z 58 mm f/0,95 S Noct má se svým předchůdcem shodné mimo jiné i to, že je plně manuální. A ač bude možnost jeho používání za extrémně nízkého osvětlení jistě lákavá, raději se příliš netěšte. Optická konstrukce se 17 čočkami/10 členy z něj udělala masivního Goliáše o hmotností dvou kilogramů. Jde o vůbec nejsvětelnější objektiv Nikonu a tomu odpovídá i to, že z jeho ceny člověk pouze polkne naprázdno.

Pro český trh sice cena zatím nebyla oficiálně oznámena, ale v USA se hovoří o 7997 dolarech. Dá se tedy tak nějak očekávat, že se bude v České republice pohybovat velmi přibližně kolem závratných 200 tisíc korun.

Tělo a dva objektivy

To tělo Nikon Z 50 je vskutku pro úplně jinou cílovou skupinu. Dvě čísla v názvu už předestírají to, že nejde o full-frame fotoaparát s nejvyššími ambicemi. V kombinaci s novými DX objektivy řady Z však Nikon slibuje kvalitní výsledky i se snímačem disponujícím necelými 21 megapixely (20,9 MP).

Foto: Nikon

Nikon Z 50 se dvěma novými objektivy

Nově představené DX objektivy jsou pak zatím výhradně určeny právě pro Z 50 a případné další DX fotoaparáty, které značka pravděpodobně představí v budoucnu. Jde o dva objektivy se zoomem, Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR a Nikkor Z DX 50–250 mm f/4,5–6,3 VR. Doporučená cena kompletu těla s oběma objektivy činí na českém trhu 33 490 Kč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám