Hlavní obsah

Moč v hlavní roli. Hackeři se snažili zlepšit život zdravotníků i pacientů

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM) během uplynulého víkendu hostil Health Hackathon 2021, na kterém se snažili etičtí hackeři z Česka i zahraničí vymyslet řešení, která by zlepšila život zdravotníků i pacientů. Trojlístek vítězů se přitom zaměřil na moč.

Foto: archív organizátorů

Zástupci oceněných týmů na European Health Hackathonu 2021.

Článek

Organizátoři letos vypsali celkem 15 výzev, které se týkají zdravotnictví – konkrétně půjde o zapojení technologií do diagnostiky a léčby, a to v oblastech, jako je kardiologie, diabetes, chronická onemocnění nebo třeba komfort pacienta a orientace ve zdravotnickém zařízení.

Na evropský zdravotnický hackathon se letos přihlásilo celkem 190 účastníků, soutěžili v tříčlenných týmech. Na své projekty měli přitom pouze 48 hodin.

Absolutním vítězem se stal tým Bit Beasts s projektem UrineMeter, který získal odměnu ve výši 3000 eur (76 480 Kč). Ten vytvořil zařízení, které je umístěné mezi postelí a urinálním sáčkem, přesně měří objem vyloučené moči. Data se následně odesílají přes internet přímo do informačního systému zdravotnického zařízení.

Foto: archív organizátorů

UrineMeter letos vyhrál.

Tým TOBOR s projektem UROGRAM by TOBOR si odnesl druhé místo a odměnu 2000 eur (50 990 Kč). Ten také vytvořil zařízení, které pravidelně měří hodnoty objemu vydané moči a její barvy. Zařízení s wi-fi a Bluetooth konektivitou umožňuje instantní přístup k datům i z mobilního zařízení.

Trojlístek vítězů uzavřel tým OrangeIsTheNewHack s projektem NephroSense, jemu byla udělena odměna 1000 eur (25 490 Kč). Třetí oceněný tým představil řešení pomocí tenzometrických snímačů, které měří hmotnost objemu vydané moči. Výhodou tohoto řešení je přesnost snímačů na desetinu gramu, nízké pořizovací náklady a lze ho využít také k měření nitrožilního příjmu tekutin.

Foto: archív organizátorů

Týmu Bit Beasts pogratuloval i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Mezi další projekty, které získaly zvláštní ocenění, patří například Temporal Convolutional Network for AS detection týmu HvN3rQ. Toto řešení využívá neuronové sítě a framework pro předzpracování dat, ta posléze využívají demografická data a informace například o QRS komplexu z natočeného EKG a zhodnotí riziko aortální stenózy u jakéhokoliv pacienta.

Heart rate detection through a smartphone camera týmu Hot Pink je zase aplikace umožňující měřit, vyhodnotit a sdílet informace o krevním pulzu detekovaném pomocí fotoaparátu na mobilním zařízení. Projekt CKD national healthcare strategy týmu Healthy Tree Friends využívá strojové učení, které vyhodnocuje osobní a demografické údaje pacienta spolu s jeho zdravotnickou dokumentací. Řešení zhodnotí riziko rozvinutí chronického onemocnění ledvin u každého jednotlivého pacienta.

IKEM bude hostit hackery. Za 48 hodin budou chtít inovovat zdravotnictví

Internet a PC

Vítězné týmy si rozdělily celkem 11 000 eur (280 400 Kč). Úspěšné týmy také dostanou možnost uvést svůj nápad do praxe a reálně pomoci v léčbě pacientů.

„Velmi nás potěšila kvalita projektů a připravenost zúčastněných týmů. Překvapilo mě, jak v rekordně krátkém čase dokázali členové týmu Bit Beasts přinést tak inovativní řešení, které má potenciál použití v naší zdravotnické praxi,“ prohlásil Marek Šramko, vedoucí oddělení akutní kardiologie IKEM, a dodal: „V podpoře akcí, jako je European Health Hackthon, vidíme velký smysl. Inovace v oblasti zdravotnictví IKEM dlouhodobě podporuje a hackathon pro takové nápady vytváří prostor a pomáhá i s jejich převedením do reálného života.“

15 výzev pro inovátory v rámci European Health Hackathon 2021
1.Detekce srdečního tepu pomocí mobilního telefonu
2.Měření kontinuálního močového výdeje u hospitalizovaných pacientů
3.Mobilní navigace po IKEM (i pro slepé)
4.Národní registr IVLP receptů (léčivé přípravky individuálně připravené pro konkrétního pacienta)
5.Volumetrie pro TX jater v prostředí virtuální reality
6.Zpracování obrazu nohou/ran na základě snímků z termokamery
7.Předpověď pravděpodobnosti zatížení ambulance na základě dat ze systému zCase a dalších parametrů
8.Kvantifikace parametru SAD jako prognostického markeru pro diabetickou nohu
9.Chronické onemocnění ledvin – skrytá hrozba, která nebolí
10.Detekce aortální stenózy na základě EKG
11.Detekce aortální stenózy pomocí cNLP (klinické zpracování přirozeného jazyka)
12.Detekce aortální stenózy z neinvazivních křivek krevního tlaku
13.75 let a stále v plné síle – řešení pro pacienty po transkatetrové implantaci aortální chlopně
14.Předpověď srdečního selhání
15.Inovace v FHIR (rozhraní pro výměnu elektronických zdravotních záznamů)

Co je hackathon?

Hackathon je jednodenní nebo dvoudenní akce, na které skupina programátorů, designerů nebo jiných expertů staví prototyp řešení konkrétního problému.

Jedná se o tzv. bílé, etické hackery, kteří využívají svých schopností pro dobro ostatních. Tématem hackathonů bývají výzvy moderní doby, jako jsou zdraví, doprava, energetika nebo život ve městech. Při práci účastníkům pomáhají odborní mentoři, data z veřejné a soukromé sféry, pizza, energetické nápoje a rychlý internet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám