Hlavní obsah

Ze slavného hackathonu nic nezbylo. Stát práci dobrovolníků nevyužije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z e-shopu s elektronickými dálničními známkami, který v lednu vyvinula při takzvaném hackathonu skupina 60 dobrovolníků, stát nevyužije nic. Použitelná byla tak malá část, že to nemělo smysl. Ve čtvrtek na to upozornil server Seznam Zprávy s odvoláním na vyjádření organizátora hackathonu Tomáše Vondráčka a Jana Paroubka ze státního podniku Cendis.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva premiér Andrej Babiš, iniciátor hackathonu Tomáš Vondráček a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) před časem uvedl, že pokud IT systém vyvinutý dobrovolníky bude plně funkční, stát ho využije. Programátory během jejich víkendové akce na konci ledna dokonce navštívil i s ministrem průmyslu a obchodu a dopravy Karlem Havlíčkem a za jejich práci je chválil.

„Opravdu to vypadá, že se z toho nakonec nevyužije nic,“ uvedl pro Seznam Zprávy Paroubek. Podle serveru lidé z Cendisu hledali několik týdnů s organizátory hackathonu možnosti, jak aspoň část jejich práce využít.

Dobrovolníci při dvoudenním hackathonu systém vytvořili jako náhradu za zrušenou zakázku na IT systém ke známkám, jehož dodavatelem a provozovatelem měla být podle rozhodnutí Státního fondu dopravní infrastruktury společnost Asseco Central Europe. Stát měl za systém zaplatit 401 milionů korun.

Systém na dálniční známky vyjde na 128 milionů, původně měl stát 400 milionů

Domácí

Zakázka se ale stala terčem kritiky z řad odborníků, opozice a také Babiše. Podle nich byla zakázka předražená a netransparentní. Počátkem března pak dostal zakázku na systém ke známkám za 128 milionů korun Cendis, ministerstvo dopravy tehdy oznámilo, že podnik rovněž převezme roli supervizora mýta za 27 milionů korun.

Totéž Seznamu Zprávy potvrdil i organizátor hackathonu Vondráček. Podle něj Státní fond dopravní infrastruktury mimo jiné trval na některých funkcionalitách, které v jejich řešení nejsou. Zástupci státu nechtěli couvnout ze zvoleného architektonického řešení systému a výsledné podoby pro uživatele.

„Ve výsledku by to teď znamenalo poměrně významné úpravy. De facto zahodit většinu věcí a v podstatě to celé předělat,” dodal Vondráček.

Za jeden víkend a zdarma. Vývojáři spustili systém, za který chtěl stát utratit 400 milionů

Ekonomika

Elektronické dálniční známky by od příštího roku měly nahradit dosavadní papírové kupony. Systém by měl být připraven na začátku letošního prosince. Loni stát na prodeji známek vybral 5,35 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám