Hlavní obsah

Mobilní internet v Česku loni výrazně zrychloval

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se loni mohli připojovat k mobilnímu internetu výrazně rychleji než v předešlém roce. Podle měření serveru DSL.cz stoupla rychlost v tuzemských mobilních sítích o 39 %, což je zásluha především rozmachu LTE připojení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V roce 2015 byla průměrná rychlost mobilního internetu 17,2 Mb/s a v roce 2016 to bylo 23,8 Mb/s. „Na tak obrovské zrychlení měla vliv výstavba LTE sítí a zároveň zvyšující se počet zařízení s podporou LTE. V roce 2016 měřilo mnohem více zařízení v síti LTE než v roce 2015,” uvedla mluvčí serveru DSL.cz Jitka Ernestová.

„V roce 2016 si s rychlostí LTE internetu nejlépe vedl Vodafone. Červený operátor v porovnání s rokem 2015 zrychlil o 15 % na 30,3 Mb/s. Druhý je operátor O2, který byl v roce 2015 s rychlostí na prvním místě, od té doby jeho průměrná rychlost spíše stagnuje, naměřili jsme 27,7 Mb/s. A poslední je T-Mobile, který ovšem v roce 2016, stejně jako Vodafone, zrychloval, a to o 11 % na 27,4 Mb/s,“ podotkla mluvčí.

Foto: DSL.cz

Průměrná rychlost LTE internetu v jednotlivých krajích

Jak je z řádků výše patrné, v rámci LTE připojení si polepšili loni prakticky všichni operátoři. Jiná je však situace v případě staršího standardu 3G. Z tabulky níže je patrné, že 3G síť u T-Mobilu mírně zrychlovala, zatímco u O2 a Vodafonu zpomalovala. „Je vidět, že pro operátory není síť třetí generace prioritou,“ podotkla Ernestová.

Přístup k mobilním sítím LTE má 98 procent populace, což je podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) o čtyři procentní body více než v roce 2015.

Foto: DSL.cz

Průměrná rychlost 3G internetu v jednotlivých krajích

Reálná rychlost závratná rozhodně není

Výše uvedená data se nicméně vztahují výhradně k rychlostem mobilního připojení v tuzemsku. Po započítání všech typů připojení již tak růžová situace v Česku není, jak již dříve ukázalo měření společnosti Seznam.cz. [celá zpráva]

Poskytovatelé připojení sice lákají na přenosové rychlosti pohybující se v řádu několika desítek Mb/s, přesto se v současnosti 84 % tuzemské populace podle Mapy rychlosti internetu nepřipojuje k internetu vyšší rychlostí než 10 Mb/s. Vládní strategie Digitální Česko pro rok 2013 přitom počítala s tím, že už před třemi lety měli mít obyvatelé měst rychlost alespoň zmiňovaných 10 Mb/s.

Alarmující na tom je i to, že naměřené hodnoty představují dokonce horší výsledek než v loňském březnu, kdy společnost Seznam.cz zveřejnila první výsledky svého měření. Tehdy totiž rychlost nižší než 10 Mb/s mělo „pouze“ 80 % lidí. [celá zpráva]

Foto: Seznam.cz

Mapy rychlosti internetu v ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám