Hlavní obsah

Češi jsou na tom s rychlostí internetu bídně, ukazuje nová mapa internetu

Novinky, mif

Při pohledu na nabídky internetového připojení v Česku by se mohlo zdát, že tuzemští uživatelé mohou surfovat na celosvětové počítačové síti závratnou rychlostí. Realita je však bohužel úplně jiná, drtivá většina Čechů se totiž připojuje rychlostí nižší než 10 Mb/s. Vyplývá to z Mapy rychlosti internetu, kterou ve čtvrtek zveřejnila společnost Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Mapy rychlosti internetu v ČR

Článek

Poskytovatelé připojení lákají na přenosové rychlosti pohybující se v řádu několika desítek Mb/s, přesto se v současnosti 84 % tuzemské populace podle Mapy rychlosti internetu nepřipojuje k internetu vyšší rychlostí než 10 Mb/s. Vládní strategie Digitální Česko pro rok 2013 přitom počítala s tím, že už před třemi lety měli mít obyvatelé měst rychlost alespoň zmiňovaných 10 Mb/s.

Alarmující na tom je i to, že naměřené hodnoty představují dokonce horší výsledek než v loňském březnu, kdy společnost Seznam.cz zveřejnila první výsledky svého měření. Tehdy totiž rychlost nižší než 10 Mb/s mělo pouze 80 % lidí. [celá zpráva]

Vysoké rychlosti využijí jen hrstky lidí

Letošní měření také ukázalo, že rychlejší připojení je výsadou jen hrstky lidí. Například linku o kapacitě 10 až 30 Mb/s využívá jen něco málo přes 14 % uživatelů.

„Na rychlost 30 a více Mb/s dosáhla pouhá 2 % přípojek, což pro nás bylo nemilým zjištěním. Budeme rádi, pokud naše Mapa rychlosti internetu poslouží jako relevantní doplněk k informacím, které se státní správa dlouhodobě snaží získat pro budování sítí vysokorychlostního internetu s využitím Evropských dotací. Mohou tedy být zajímavým doplňkem informací, které dnes úřady získávají přímo od operátorů dotazníkovou cestou,“ uvedl Michal Feix, zástupce generálního ředitele Seznam.cz.

Sluší se také podotknout, že reálně rychlosti převyšující 100 Mb/s pak dosáhlo podle měření pouhých 141 zařízení (IP adres). IP adresou je v tomto případě myšlena unikátní kombinace čísel, která označuje konkrétní internetovou přípojku. Na jednu přípojku přitom může být připojeno klidně i několik jednotek uživatelů.

Druhé celorepublikové měření rychlosti připojení českých uživatelů realizovala společnost Seznam.cz od 9. do 30. srpna 2016. K vytvoření mapy byly použity rychlosti připojení na služby české internetové jedničky z celkového počtu 980 854 IP adres. Data tedy vycházejí z reálného provozu na síti.

Internet jako nástroj pro práci

„Český internet cíleně neměříme, ale máme k dispozici velmi hodnotná data díky tomu, že téměř 90 % Čechů na internetu navštěvuje každý měsíc některou z našich služeb. Na službách, kde uživatelům servírujeme videoobsah, proto dovedeme otestovat rychlost internetových linek těch, kteří se k nám připojují,“ konstatoval Feix.

Ten zároveň zdůraznil, že internet již dávno není zábavným místem, ale nástrojem pro práci, obchodování i styk s úřady. „Datová infrastruktura je dnes stejně významným nástrojem jako infrastruktura dopravní nebo energetická a stát by jí měl věnovat náležitou pozornost,“ uzavřel zástupce generálního ředitele Seznam.cz.

Přesnou metodiku sběru i zpracování dat je možné dohledat na stránce projektu. Všechna data jsou přitom k dispozici ve strojově zpracovatelné podobě a jsou otevřena k dalšímu použití.

Reklama

Výběr článků

Načítám