Hlavní obsah

Miliardy z kryptoměn čeká vyšší zdanění

Jindřich Ginter, Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi nakoupili jen za první letošní pololetí kryptoměny za zhruba 3,5 miliardy korun. „Proti začátku roku se růst objemu obchodů zpomalil, stále je ale v meziročním srovnání na zhruba dvojnásobku,“ tvrdí ředitel společnosti Bit.plus Martin Stránský. Točí se v nich už velké a reálné peníze. Státy proto vymýšlejí, jak kryptoměny daňově svázat.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Po celém světě se volá po regulaci kryptoměn. V Nizozemsku vysoký funkcionář navrhl bitcoin zcela zakázat, ale nizozemský ministr financí namítl, že dohled bude účinnější než zákazy,“ říká analytik Saxo Bank Anders Nysteen.

Kryptoměna není v ČR považována za měnu, ale za nehmotnou movitou věc
Pavel Postl, Apogeo

V Česku by subjekty, které s kryptoměnami podnikají, měly nově spadat pod konkrétní jednoznačnou živnost. Navíc podle daňových specialistů na příjmy z letošních prodejů kryptoměny u nás už dopadá vyšší zdanění.

Nová živnost

„Od 1. ledna 2021 je uzákoněna povinnost ohlásit volnou živnost v oboru činnosti ‚Poskytování služeb spojených s virtuálním aktivem‘,“ upozorňuje Michael Dobrovolný z poradenské společnosti Smart Offi ce & Companies.

PayPal vsadil na kryptoměny. Lidé je budou moci kupovat i prodávat

Internet a PC

Tuto činnost musí ohlásit osoba, která jako předmět své podnikatelské činnosti kupuje, prodává, uchovává, pro jiného spravuje, převádí či zprostředkovává nákup nebo prodej virtuálního aktiva, poskytuje finanční služby týkající se nabídky nebo prodeje virtuálních aktiv, případně poskytuje jiné obdobné služby spojené s virtuálním aktivem.

„Ovšem problematika zdanění není jednoznačně a uceleně upravena, navíc mezi lidmi koluje řada fám,“ dodává Pavel Postl ze skupiny Apogeo. Na kryptoměnu se totiž někdy nahlíží jako na měnu a někdy zase nikoliv.

„Kryptoměna není v ČR považována za měnu ani za cenný papír, jak bývá často zaměňováno, ale za nehmotnou movitou věc,“ upřesňuje Postl.

Fyzické osoby: z 15 na 23 %

Rozdíl mezi jejich prodejní a nákupní hodnotou podle něho podléhá patnáctiprocentní sazbě daně z příjmu fyzických osob. „S novelou zákona o daních z příjmů ovšem došlo s účinností od 1. ledna 2021 k zavedení progresivního zdanění fyzických osob, a s tím i druhé daňové sazby ve výši 23 procent. Tato sazba se použije pro rok 2021 u příjmů přesahujících 1 701 168 korun ročně,“ uvádí Postl.

Hackeři ukradli z burzy Liquid kryptoměny za dvě miliardy korun

Bezpečnost

Nová daňová úprava tak může pro řadu fyzických osob, které prodají virtuální měny v roce 2021, znamenat podstatnou negativní změnu oproti předchozímu roku, neboť jejich příjmy byly často klasifi kovány jako ostatní příjmy, které podléhaly výhradně 15% sazbě.

Právnické osoby: 19 %

V případě zdanění právnických osob se uplatňuje 19% sazba daně z příjmů, přičemž základem daně je hospodářský výsledek upravený o položky snižující základ daně. „Na kryptoměny se nahlíží jako na zásoby a ve stejném duchu se účtují a zdaňují,“ konstatoval Postl.

„Kryptoměny jsou spekulací. Koupit, když padají, a počkat, až někdo něco prohlásí a ony vyletí. Jsou jen malý doplněk portfolia,“ míní šéf společnosti B Nemovitostní investice Vladimír Brůna.

„Kryptoměna je odrazem nedůvěry ve finanční systém. Já také netleskám, ale pozemky v kombinaci s fyzickým zlatem a stříbrem jsou lepší způsob, jak chránit bohatství,“ říká.

Grafické karty při těžbě kryptoměn ztrácí výkon, varoval výrobce

Hardware

Zná mladé podnikatele, kteří na těžbě zejména bitcoinů vydělali miliony, ty pak investovali do firem produkujících hmotné věci. Jiný jinak úspěšný manažer investiční firmy a veřejně známý podnikatel ale na kryptoměnách v mžiku prošustroval třicet milionů.

Podle ekonoma Štěpána Křečka kryptoměny lokálně mohou zlevňovat, ale předpokládá, že dlouhodobě porostou. Ve své investiční paletě má v kryptoměnách pouze dvě procenta a přiznává, že je musel často prodávat a kupovat, aby se hodnota o něco zvýšila.

„Z kryptoměn se vymykají stablecoiny, které se snaží mít stálou cenu, a jsou tedy na ceně bitcoinu do značné míry nezávislé,“ dodává Křeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám