Hlavní obsah

Konec jedné éry: Lidé.cz skončí v polovině prosince

Novinky, mif

Seznamka Lidé.cz přestane po 23 letech fungovat, stane se tak ještě před Vánocemi – konkrétně 14. prosince. Kromě neplnění finančních očekávání je důvodem i fakt, že se Seznam.cz zaměřuje v posledních letech především na rozvoj domovské stránky, reklamních systémů a vlastních obsahových služeb.

Foto: koláž Novinky.cz

Logo služby Lidé.cz

Článek

„O smyslu služby Lidé.cz uvažujeme už několik posledních let, kdy si stěží vydělá na svůj vlastní provoz a údržbu. Ta je navíc čím dál náročnější, protože někteří uživatelé nahrávají do svých profilů i fotografie či texty se sexuálním podtextem a jejich kontrola či odstraňování vyžaduje zapojení mnohačlenného týmu administrátorů,“ popsal důvody vedoucí k uzavření služby Pavel Zima, místopředseda představenstva a ředitel pro exekutivu a komunikaci Seznam.cz.

Zdůraznil přitom, že důsledky chování některých uživatelů mohli lidé naplno odhalit v dokumentu V síti, který upozorňuje na sexuální predátory pohybující se na internetu. Ti k oslovení svých obětí využívají všechny dostupné sociální platformy, a to včetně služby Lidé.cz.

„Denně evidujeme přibližně deset nevhodných profilů, které nám uživatelé služby nahlásí přes tlačítko »Nahlásit nevhodný profil«, na další jednotky případů měsíčně nás pak upozorňuje náš automatický systém, který ale hodnotí obecná porušení pravidel služby,“ konstatoval Zima.

Trailer k filmu V sítiVideo: Aerofilms

Podle něj přitom největší práci s odstraňováním a blokováním sexuálních predátorů má administrátorský tým, který profily prochází ručně. Ten však z kapacitních důvodů není schopný zaznamenat všechny nevhodné fotografie nebo texty a adekvátně s nimi naložit.

„Bylo by možné implementovat do služby technologické řešení, které by na základě strojového učení dokázalo nevhodný obsah odhalit. Jedná se ale o investici, která pro nás vzhledem k významu služby, strategii firmy a jejím prioritám nemá smysl. Proto jsme se rozhodli službu uzavřít,“ prohlásil místopředseda představenstva Seznamu.

Připustil zároveň, že vedení firmy uvažovalo také o prodeji služby, nenašlo však vhodného kupce, se kterým by se domluvilo na oboustranně akceptovatelných podmínkách transakce.

Data budou smazána

Poslední kapitola služby Lidé.cz se tak uzavře 14. prosince. Tento server vznikl v roce 1997 původně jako e-mailový seznam, který se v roce 2014 po posledním zásadním redesignu změnil na seznamku. Podle dat NetMonitoru navštívilo službu letos v říjnu více než 181 000 reálných uživatelů.

„Od nynějška uživatelé uvidí na stránce Lidé.cz banner s upozorněním na blížící se ukončení provozu. Do té doby je možné požádat o stažení fotografií a osobních dat z vlastního profilu. Po uvedeném termínu už nebude možné jakákoli data stahovat, Seznam.cz je navíc nebude ani nijak zálohovat či archivovat,“ avizovala mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám