Hlavní obsah

Klame Apple spotřebitele? Technologického giganta již řeší americké úřady

Novinky, mif
Austin

Společnost Apple se stala v USA terčem vyšetřování kvůli možnému klamání spotřebitelů. Upozornila na to tento týden agentura Reuters, která se odvolává na březnový úřední dokument, který se podařilo získat iniciativě Tech Transparency Project. Zástupci amerického technologického gigantu se zatím k vyšetřování nevyjádřili.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Vyšetřování má vést texaský generální prokurátor, který se však nechtěl pro agenturu Reuters případ zatím nijak komentovat. Z dokumentu ale údajně vyplývá, že Texas by mohl americký podnik žalovat kvůli „porušování texaských zákonů o klamavých obchodních praktikách“.

Jakého konkrétního produktu či služby se má vyšetřování týkat, však zatím není jasné. Iniciativa Tech Transparency Project však zdůraznila, že spor se netýká pouze Texasu, ale i dalších států USA.

Zpomalování iPhonů

Teoreticky by se vyšetřování mohlo týkat kauzy se zpomalováním iPhonů se starší baterií. Apple již zkraje února musel zaplatit pokutu ve výši 25 milionů eur, tedy v přepočtu 572 milionů korun. Ta byla vyměřena francouzským úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a spotřebitelů (DGCCRF) také kvůli zpomalování iPhonů.

V březnu pak podnik s logem nakousnutého jablka dostal další pokutu o americké justice ve výši 500 milionů dolarů, tedy v přepočtu více než 11,4 miliardy korun.

Zpomalování iPhonů vyjde Apple draho. Zaplatí astronomickou pokutu

Software

Zpomalovat iPhony se starší baterií začal výrobce už na konci roku 2017, a to záměrně. Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se podle mluvčího zabránit neočekávaným vypnutím. Proto v případech, kdy baterie již není ve stoprocentní kondici, sníží výkon natolik, aby „uživatel nebyl omezován v práci“.

Za omezení se však v tomto případě považuje pouze nahodilé vypnutí telefonu, nikoli ztráta výkonu, na kterou začali uživatelé poukazovat po zveřejnění celého příběhu.

Apple se následně stal terčem soudních sporů kvůli tomu, že o této funkci dostatečně neinformoval uživatele. Ti pak mohli být uvedeni v omyl, že jsou jejich přístroje již zastaralé a pomalé, a mohli si kvůli tomu pořídit nový telefon s logem nakousnutého jablka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám