Hlavní obsah

Zpomalování iPhonů vyjde Apple draho. Zaplatí astronomickou pokutu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza ohledně zpomalování iPhonů se starší baterií má pro Apple hořkou dohru. Podnik s logem nakousnutého jablka bude podle nejnovějšího rozhodnutí americké justice platit pokutu ve výši 500 milionů dolarů, tedy v přepočtu více než 11,4 miliardy korun. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Apple již zkraje února musel zaplatit pokutu ve výši 25 milionů eur, tedy v přepočtu 572 milionů korun. Ta byla vyměřena francouzským úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a spotřebitelů (DGCCRF) také kvůli zpomalování iPhonů.

Nejnovější pokuta, která v USA padla tento týden, je ale dvacetkrát vyšší. A nutno podotknout, že půl miliardy je pořádný balík peněz i pro tak velkou společnost, jakou je právě Apple.

Pikantní na tom je, že americký počítačový gigant se mohl proti rozsudku odvolat. Právníci společnosti však podle agentury Reuters této možnosti nevyužili, údajně se chtějí vyhnout dlouhým soudním tahanicím a mít konečně celý spor už jednou pro vždy za sebou.

Apple čelí desítkám žalob. Kvůli zpomalování iPhonů

Mobil

Zpomalovat iPhony se starší baterií začal výrobce už na konci roku 2017, a to záměrně. Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se podle mluvčího zabránit neočekávaným vypnutím. Proto v případech, kdy baterie již není ve stoprocentní kondici, sníží výkon natolik, aby „uživatel nebyl omezován v práci“.

Za omezení se však v tomto případě považuje pouze nahodilé vypnutí telefonu, nikoli ztráta výkonu, na kterou začali uživatelé poukazovat po zveřejnění celého příběhu.

Apple se následně stal terčem soudních sporů kvůli tomu, že o této funkci dostatečně neinformoval uživatele. Ti pak mohli být uvedeni v omyl, že jsou jejich přístroje již zastaralé a pomalé, a mohli si kvůli tomu pořídit nový telefon s logem nakousnutého jablka.

Systém už má vypínač

Pod vlnou kritiky Apple již dříve zahrnul do systému možnost tuto „ochrannou funkci“ vypnout, ale to evidentně nebylo bráno jako polehčující okolnost při vyměření pokuty. Vypnutí je možné realizovat prostřednictvím položky zvané Kondice baterie, ve které se uživatelé přesně dozvědí, jak baterie vlivem používání telefonu zestárla.

Ve chvíli, kdy akumulátor není v nejlepší kondici, zobrazí se v této nabídce vypínač omezovací funkce. Pokud tedy uživatelé novějších jablečných smartphonů mají pocit, že jejich přístroj je zbytečně pomalý, mohou funkci jednoduše vypnout, nebo si zaplatit nový akumulátor.

U kolika procent výkonu baterie se začne přepínač přesně objevovat, Apple oficiálně neuvedl. Podle některých zahraničních zdrojů by to nicméně mělo být u přístrojů s 60 % a méně.

Foto: Novinky

Systém iOS nabízí informace o aktuálním stavu baterie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám