Hlavní obsah

Jemen je po náletech bez internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Jemen přišel o připojení k internetu, informovala v pátek agentura AP s odvoláním na nevládní organizaci NetBlocks, která se zabývá sledováním provozu na internetu. Výpadek ve válkou sužované zemi podle ní následoval po leteckých úderech koalice vedené Saúdskou Arábií, které zasáhly komunikační budovu ve městě Hudajdá.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Rybářský přístav v Hudajdá

Článek

Výpadek služeb se týká státní monopolní společnost TeleYemen, která v zemi kontroluje přístup k internetu. Firmu nyní spravují vzbouření šíitští Húsiové.

Internetový výpadek v Jemenu v pátek brzy ráno zaregistrovaly také dvě americké společnosti zabývající se internetem, například firma CloudFlare.

Zpravodajský satelitní kanál povstalců Al-Masírá oznámil, že při útoku na telekomunikační budovu umírali lidé a další utrpěli zraněni.

Exploze cisteren u Abú Zabí si vyžádala tři mrtvé, k útoku se přihlásili Húsíové

Blízký a Střední východ

Koalice vedená Saúdskou Arábií, která bojuje proti Húsiům, připustila „přesné nálety s cílem zničit schopnosti milice“ kolem přístavu v Hudajdá.

Úder na telekomunikační cíl zatím nepřiznala, píše AP, podle níž koalice označila zasažené město za středisko pirátství a pašování zbraní z Íránu, jenž podporuje Húsie.

Tento týden čelil Jenen zesíleným náletům, neboť se Húsiové přihlásili k vzdušnému útoku na emirát Abú Zabí, při němž explodovaly cisternové automobily u skladu ropy, což si vyžádalo tři oběti.

Spojené arabské emiráty jsou součástí arabské koalice, která bojuje proti vzbouřeným Húsíům.

Válka v nejchudší zemi arabského světa vypukla poté, co se šíitští povstalci Húsiové v roce 2014 zmocnili hlavního města Saná, odkud vyhnali mezinárodně uznanou vládu.

Jemenští povstalci se zmocnili nákladní lodě

Blízký a Střední východ

O rok později se do konfliktu zapojila koalice vedená Saúdskou Arábií, která podporuje odstavený kabinet a prezidenta Abda Rabúa Mansúra Hádího.

Na koaliční letecké údery se snáší mezinárodní kritika kvůli tomu, že při nich umírají civilisté a cílí na infrastrukturu. Húsiové mezitím využívají dětské vojáky a po celé zemi pokládají nášlapné miny, podotkla AP.

Konflikt v Jemenu bývá často označován za zástupnou válku Saúdské Arábie a Íránu. O život v něm přišly desetitisíce lidí a miliony dalších ohrožuje hlad. OSN situaci v Jemenu označila za nejhorší humanitární krizi na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám