Hlavní obsah

Jemenští povstalci se zmocnili nákladní lodě

Jemenští šíitští povstalci unesli „nepřátelskou“ nákladní loď plující pod vlajkou Spojených arabských emirátů (SAE). S odvoláním na pondělní prohlášení koalice vedené Saúdskou Arábií o tom informovala agentura Reuters. Únos v Rudém moři nedaleko jemenského přístavu Hudajdá potvrdil i mluvčí povstalecké armády, loď podle něj vezla vojenské vybavení, Saúdové ale tvrdí, že převážela nemocniční vybavení.

Foto: ČTK/AP

Americké lodě stíhají rybářskou loď se zbraněmi pro jemenské šíity.

Článek

Plavidlo mířilo z jemenského ostrova Sokotra v Arabském moři do saúdského přístavu Džizán nedaleko jemenských hranic. Šíitští Húsíové na něj zaútočili v neděli těsně před půlnocí, uvedla saúdská agentura SPA s odvoláním na mluvčího Saúdy vedené arabské koalice podporující prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího. SPA napsala, že loď vezla vybavení z uzavřené polní nemocnice.

Mluvčí armády jemenských povstalců zdůraznil, že plavidlo bylo součástí „nepřátelských činů, které cílí na bezpečnost a stabilitu jemenského lidu“.

Podle zatím nepotvrzených informací byla zadržena malá nákladní loď Rwabee.

Britský úřad pro námořní obchodní operace UKMTO v neděli uvedl, že přijal informaci o útoku na loď u jemenského přístavu Rás Ísá severně od Hudajdy. Není však jasné, zda šlo o stejný útok.

Rijád působí v Jemenu od roku 2015 v čele koalice, která podporuje jemenské vládní síly bojující už sedm let proti Húsíům. Její součástí jsou i Spojené arabské emiráty. Šíitští rebelové, které podporuje Írán, často útočí z Jemenu na území Saúdské Arábie. Koalice již dříve povstalce obvinila z útoku na lodě v Rudém moři, které je se Suezským průplavem na jeho severním konci jednou z nejvytíženějších námořních tras na světě. U Rás Ísá koncem roku 2019 Húsíové nakrátko zadrželi dvě jihokorejské lodě a jednu saúdskoarabskou.

Po moři se dopravují do Jemenu zbraně, které dostávají Húsíové z Íránu. Americká hlídková loď USS Typhoon 20. prosince zadržela neoznačenou rybářskou loď s nákladem ručních zbraní a munice. Je možné, že nedělní akce je odvetou za tuto.

Reklama

Výběr článků

Načítám