Hlavní obsah

Jako na houpačce. Kurz bitcoinu narazil na nové dno a začal opět růst

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohyby kurzu bitcoinu v posledních dnech připomínají houpačku. V průběhu pár hodin nejsou nijak výjimečné výkyvy hodnoty o stovky dolarů, tedy tisíce korun. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden.

Článek

V posledních týdnech se bitcoinům příliš nedaří. Prakticky celé září se hodnota pohybovala okolo 10 000 dolarů (235 000 Kč). Na konci minulého měsíce se však kurz propadl až k pomyslné hranici osmi tisíc dolarů. Konkrétně se bitcoiny obchodovaly za 8240 dolarů, což odpovídá 193 500 Kč.

Tento týden v pondělí našla nejznámější kyberměna na světě nové dno. Jedna virtuální mince se obchodovala za 7818 dolarů (183 500 Kč), to je nejnižší hodnota za uplynulých osm měsíců. Sluší se nicméně podotknout, že v úterý kurz opět povyskočil na 8316 dolarů (195 100 Kč).

Zkraje letošního roku se bitcoiny obchodovaly za méně než 4000 dolarů (93 800 Kč). Kurz začal výrazně posilovat až letos na jaře, kdy postupně posílil až na trojnásobnou hodnotu. I přesto ale nejznámější kyberměna nedosahuje takové hodnoty, jakou měla na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 469 000 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl.

Předloni byl za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Brusel si posvítí na Facebook kvůli digitální měně libra

Ekonomika

Atraktivní je na bitcoinech to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Kurz bitcoinu se propadl o desítky tisíc korun

Velmi výrazný pád kurzu má za sebou kybernetická měna bitcoin. Hodnota se během pouhých pár hodin propadla téměř o dva tisíce dolarů, tedy v přepočtu více než...

Výběr článků

Načítám