Hlavní obsah

Kurz bitcoinu se propadl o desítky tisíc korun

Novinky, mif

Velmi výrazný pád kurzu má za sebou kybernetická měna bitcoin. Hodnota se během pouhých pár hodin propadla téměř o dva tisíce dolarů, tedy v přepočtu více než 40 000 korun. Jde o jeden z nejvýraznějších propadů za poslední měsíc. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Článek

Prakticky celé září se hodnota bitcoinu pohybovala okolo 10 000 dolarů (235 000 Kč). Jak je pro tuto virtuální měnu typické, kurz kolísal směrem dolu i nahoru maximálně v řádu několika stovek dolarů.

Kryptoměny dostaly zelenou, Švýcarsko udělilo bankám první licence pro obchodování

Internet a PC

Dramatičtější propad zaznamenaly nejznámější virtuální mince až v noci na středu, kdy se hodnota přiblížila pomyslné hranici osmi tisíc dolarů. Konkrétně se bitcoiny obchodovaly za 8240 dolarů, což odpovídá 193 790 Kč.

Ve středu sice kurz mírně vzrostl na 8340 dolarů (196 140 Kč), stále jde ale o jeden z nejhorších výsledků za poslední měsíc.

Bitcoiny se obchodovaly i za 20 000 dolarů

Sluší se připomenout, že zkraje letošního roku se bitcoiny obchodovaly za méně než 4000 dolarů (91 000 Kč). Kurz začal výrazně posilovat až letos na jaře, kdy postupně posílil až na trojnásobnou hodnotu.

Konkurenci pro bitcoiny by Čína mohla zavést už v listopadu

Internet a PC

I přesto ale nejznámější kyberměna nedosahuje takové hodnoty, jakou měla na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 457 000 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl.

Předloni byl za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Brusel si posvítí na Facebook kvůli digitální měně libra

Ekonomika

Atraktivní je na bitcoinech to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám