Hlavní obsah

Internet v Česku zrychlí. T-Mobile zvýší počet optických přípojek o 100 000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

T-Mobile letos plánuje zvýšit počet optických internetových přípojek do domácností nejméně o 100 000. Na konci minulého roku měla firma připojených zhruba 100 000 domácností. Na investice má 50 milionů eur, tedy asi 1,25 miliardy korun. Novinářům to řekl generální ředitel T-Mobile CZ a Slovak Telekomu Jose Perdomo Lorenzo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Firma přitom chce jít cestou jak budováním zcela nových přípojek, tak i nákupem již vybudovaných sítí, které následně zmodernizuje. Tak postupovala i loni, když koupila firmu Planet A. Velkou překážkou organického růstu je totiž délka územního řízení, které prodlužuje byrokracie a nevyhovující legislativa.

„V minulém roce jsme kvůli překážkám na úřadech nevyčerpali 60 procent investičních prostředků. Délka územního řízení je v Česku neuvěřitelných 531 dní,“ podotkl.

T-Mobile zamířil s internetem do letadel. Připojení nabízí zadarmo

Mobil

Letos chce T-Mobile pokrýt optikou až do bytů například Benešov, který se tak má stát prvním „gigabitovým“ městem v Česku s více než 5500 přípojkami na 20 000 obyvatel. Operátor bude pokračovat s projekty v Ústí nad Labem, Pelhřimově, Lanškrouně, Bechyni, Přešticích, Lounech, a vybraných částech Brna a Benátek nad Jizerou.

T-Mobile již dříve oznámil, že chce do roku 2025 vybudovat nejméně jeden milion optických přípojek, které by umožňovaly internetové připojení od jednoho do deseti Gbit/s. Optika FTTH je nejrychlejší technologie na trhu, které dokáže s určitými limity, konkurovat pouze kabelový internet.

Zatím má přístup jen osm procent obyvatel

V ČR má k optické síti přístup jen zhruba osm procent obyvatel. Průměr v EU je přitom zhruba 14 procent. Spotřeba dat v tuzemské fixní síti je v současnosti kolem 70 GB měsíčně. Do roku 2025 se má zvýšit na jeden TB.

Optické sítě T-Mobile buduje i v sousedním Slovensku, kde během pěti let Slovak Telekom zprovoznil přes 600 000 přípojek.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

5G sítě otestuje pět českých měst

Mobilní technologie 5G budou přednostně testovat města Bílina, Karlovy Vary, Jeseník, Ústí nad Labem a Plzeň. V příštích dvou letech v nich operátoři zavedou...

LTE internet v Česku zpomalil pod 50 Mbit/s

Nejrychlejší mobilní internet LTE měl v listopadu opět T-Mobile, průměrná rychlost v jeho síti proti říjnu klesla o pět procent na 48,9 Mbit/s. Na druhé místo...

Na 5G internet budou lákat i levnější mobily

5G připojení je v současnosti výsadou především prémiových telefonů, které se v obchodech nabízejí za několik desítek tisíc korun. Už v příštím roce se však na...

Výběr článků

Načítám