Hlavní obsah

Hrej a neplať 33/2004: Závodní díl

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málo častý žánr závodních her je v dnešním vydání zastoupen hned třemi exempláři. Setkáme se jak s propracovanými 3D závody, tak se starými dobrými autíčky viděnými z nadhledu.

Foto: Dobruška FEST (archiv)

Už šestý ročník víkendu plného outdoorových her a aktivit, dobré muziky a zábavy v Dobrušce se uskuteční v polovině června.

Článek

Victory Road

Jak už jsem řekl v úvodu, závodních her bývá nedostatek, což je o důvod víc podrobit každou z nich důkladné prohlídce. Tentokrát se nám do rukou dostal titul s názvem Victory Road a už jen velikost instalačního souboru mnohé slibuje.

Zejména pak vysoké hardwarové nároky. Na novějších strojích, které hrubou silou zamaskují leckterou nedostatečnost programátora, zřejmě žádný větší problém nenastane, na starším notebooku jsem ale musel zmenšit rozlišení a vypnout detaily, aby se hra alespoň trochu hýbala.

Na druhou stranu ale zase uvidíme grafiku, kterou ve freewarových hrách nepotkáme denně - celé to velice připomíná začátky série Need for Speed. Rovněž použitý fyzikální model vozidel se zdá býti věrný. A to, že se ve vysoké rychlosti po nárazu do svodidel odrazíte jako gumový míček a pokračujete vesele dál, se zase dá přičíst na vrub lepší hratelnosti.

K hernímu systému není moc co dodávat. Začínáte s jedním autem (daným parametry jako akcelerace, brždění a ovladatelnost) na jedné dráze, pokud jste ale dobří a vyhráváte, dostanete se i na jiné tratě a k dalším autům.

Celkově je Victory Road velmi kvalitní hra, takže pokud máte rádi závodní hry nebo jste na nějakou právě dostali chuť, pak neváhejte už ani chvíli.

DOWNLOAD, homepage, 32  MB, 7/10

DTM

Flash jakožto multimédium prodělává zajímavý vývoj. Nejprve to byl pouze podpůrný prostředek, který měl oživit do té doby statické webové stránky (čehož dnes zneužívají marketingová oddělení), tu a tam někdo ve Flashi udělal i počítačovou hru, většinou to byly spíše menší hříčky, ale jejich kvalita postupně roste. DTM jsou pak jedním z vrcholů toho, co se ve Flashi udělat.

Jedná se o klasické závody miniautíček viděné seshora. Důležité je udržet se na silnici (respektive závodní dráze), protože kolem ní bude zřejmě blátivý terén, který velice zpomaluje vozidla a znesnadňuje jejich ovládání. Ovšem jakmile si trochu zatrénujete, nebude problém vyhrávat závody stylem start - cíl.

Závodění ovšem nesestává pouze z ježdění po dráze, jeho důležitá část se rovněž odehrává po skončení přeboru v místních garážích, kde si za vyhrané peníze kupujete lepší vybavení svého vozu.

Celkově DTM není ničím nijak zvlášť zajímavý, podobných her už tu bylo hodně a navíc bez reklamních předělů na jeden německý pivovar. Ovšem nasazení Flashe v celé záležitosti je více než zajímavé.

DOWNLOAD, homepage, 11.7 MB, 6/10

Street Driver

Na závěr si jako obvykle nechávám tu nejjednodušší hru; konkrétně tento námět už jsme mohli vidět tolikrát, že se až zdá, že se v některých kurzech programování zadává domácí úkol, který spočívá v naprogramování dané hry.

O co tedy jde: jedete si takhle po silnici s ukradeným autem (vše vidíte seshora), přičemž cestu se vám snaží zatarasit policejní vozy. Vy uháníte konstantní rychlostí a jen se vpravo a vlevo vyhýbáte policejním vozům a zátarasům.

Celkově mi hra přijde velice primitivní a už tolikrát viděná, že nevím, koho by v současnu mohla ještě zaujmout.

DOWNLOAD, homepage,   MB, 4/10

Reklama

Související články

Hrej a neplať 28/2003: Mrazivý díl

Je horké léto, ale i přesto si mnozí z vás jako každou středu našli cestu ke svému oblíbenému magazínu o třech hrách zdarma. A čím vás překvapí tento týden?...

Hrej a neplať 30/2004: Staňte se otrokářem

Hrou dnešního týdne je velice povedený mix Lumíků a Tamagochi, strategie, v níž si můžete vyzkoušet, jaké je to být otrokářem v dole na rudu. Ale pokud...

Výběr článků

Načítám