Hlavní obsah

Hrej a neplať 30/2004: Staňte se otrokářem

Novinky, Ondřej Pohl

Hrou dnešního týdne je velice povedený mix Lumíků a Tamagochi, strategie, v níž si můžete vyzkoušet, jaké je to být otrokářem v dole na rudu. Ale pokud neholdujete násilí, pak jsou zde pro vás přichystány dvě povedené logické hry.

Foto: Malostranská beseda & Česká unie karikaturistů
Článek

Bobbyville Gold

Strategií je mezi freewarovými hrami velice málo a když už se nějaká naskytne, pak se jedná jen o další trapnou kopii Duny 2 a o jejím úspěchu rozhoduje grafika, která však bývá většinou velmi chabá. Ostatně, nijak neexceluje u hry Bobbyville Gold, pravidelní čtenáři však stejně jako já daleko více oceňují originální nápad a hratelnost. A té se vám dostane vrchovatě.

Abych vám tuto hru dokázal podrobně popsat, nejprve vás virtuálně pošlu do minulosti, abyste si osvěžili dva význačné jevy elektronické zábavy. Prvním z nich jsou lumící - malá zvířátka podobná křečkům, kteří oplývají pouze základními instinkty, ovšem myslet a činit rozhodnutí ovšem za ně musíte už vy. Výhodou je ovšem jejich značný počet, takže na nějaké ty ztráty nemusíte brát ohled. Druhým jevem je Tamagochi - kapesní elektronická hra, jejímž cílem je starat se o virtuální zvířátko k jeho plné spokojenosti (dávat mu najíst, uklízet po něm, stejně tak jako si s ním hrát).

Možná se ptáte proč tak obšírný úvod, ale hned, jakmile vám řeknu, že si stačí spojit tyto dva fenomény dohromady, abyste získali obraz toho, jak vypadá Bobbyville Gold, pak pochopíte. Ke všemu přičtěte bizarní kulisy otrokářského tábora a naprosto "ujetou" grafiku a máte celou hru téměř před očima.

"Bobíci" jsou tedy poklidná, mírně retardovaná zvířátka, která naženete do otrokářského dolu na rudu a nutíte je těžit. Váš výkon je samozřejmě ohodnocen podle množství natěžené suroviny, ovšem záleží jen na vás, jaký přístup zvolíte. Můžete tedy otroky držet o hladu a žízni na nelidsky dlouhých směnách a případné nepokoje potlačovat násilím, nebo se naopak snažit jim pobyt co nejvíce zpříjemnit, což se také může pozitivně odrazit v jejich výkonnosti.

Jak jsem již řekl, grafika je celkem nevšední, stejně tak jako hudba a vlastně celá hra. Velice vás pobaví různé projevy obyvatel tábora, hlavně jejich psychické potíže. Abyste si hru ale plně vychutnali je potřeba ovládat alespoň základy angličtiny.

Bobbyville Gold je velmi originální a výjimečná hra, cenou za to ovšem je poměrně úzká skupina hráčů, která ji bude schopna docenit. Stejně tak se nehodí do této roční doby, lepší bude si ji schovat na dlouhé zimní večery.

DOWNLOAD, 11.7 MB, 8/10

Coogles

Daleko méně náročnou zábavu bez etických otázek a navíc v slušivém letním kabátku přináší čistě logická hra Coogles. Určitě jste se stejně jako já už s podobným herní principem někde setkali, a proto vám ho nastíním jen stručně.

Základem všeho je hrací deska rozdělená na políčka podobně jako šachovnice. V jednotlivých buňkách se nacházejí barevně označené balónky (uvnitř každého je ještě kus ovoce, což vypadá velice letně), které můžete libovolně přesunovat, důležité je však, aby cesta mezi startem a cílem byla volná. Cílem hry je seřadit alespoň čtyři (konkrétní počet závisí na obtížnosti) kameny stejné barvy vedle nebo pod sebe, načež zmizí. Situace se však neustále komplikuje díky tomu, že po každém tahu přibude několik nových balónků.

Krom klasických barev existují i speciální koule, například dvojbarevné, které se dají použít v řadách dvou druhů, žolíci, kteří se dají použít všude, nebo kameny, s nimiž nelze hýbat vůbec.

Hru bych doporučil všem těm, kteří se v tomto parném počasí nechtějí pouštět do nějakých složitějších myšlenkových operací a zároveň se bojí, že by se při nějaké rychlejší akci zpotili.

DOWNLOAD, homepage, 3.6 MB, 7/10

Loader

A na závěr jedna hra, která prověří hbitost vašich prsů, schopnost se soustředit se a bleskově rozhodovat. Přesně takové vlastnosti by měl mít každý logista - náplň jejich práce hra přesně zobrazuje - doručování zásilek.

Hrací plochu tvoří čtverec; uprostřed tří jeho stran jsou vrata, která se tu a tam otevřou, načež z nich vypadne balíček, který je třeba odvézt. Prozatím si je můžete skladovat, kde chcete, ovšem pouze do chvíle, než se některá z vrat znova otevřou a objeví se nad nimi ikona stejná jako na balíčku. To je pak třeba v daném časovém limitu dovézt zásilku na místo. Cílem hry je pak doručit všechny balíčky na místo a nepřekročit přitom stanovený počet zásilek na hrací ploše.

S ovládáním je trochu potíž: stačí k němu sice pouze kurzorové šipky a mezerník, autíčko však zatáčí pouze tehdy, když je v pohybu. Je tedy nutné vše si nejdříve natrénovat a hlavně neztrácet hlavu.

DOWNLOAD, homepage, 1.4 MB, 6/10

Reklama

Související články

Hrej a neplať 25/2003: Vesmírný díl

Letos se setkáváme už po pětadvacáté, a i tentokrát dostanete příděl svých tří her zdarma. Dnešním tématem jsou vesmírné střílečky a čekají na vás tady hned...

Hrej a neplať 26/2004: Zachraňte planetu

V dalším prázdninovém vydání se podíváme na velice povedené souboje obrněných vozidel, dále pak na čištění jedné vzdálené planety od vetřelců a nakonec...

Hrej a neplať 27/2004: Tron je zpátky!

Hra na motivy legendárního počítačového filmu Tron se dočkala svého dalšího zpracování a tentokrát opravdu stojí za to. Dále uvnitř článku naleznete jednu...

Výběr článků

Načítám