Hlavní obsah

Hardware 40/2004: GeForceFX 5900XT - král středního proudu

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním čísle vám představíme výkonnou a zároveň cenově dostupnou kartu s čipem NVIDIA GeForceFX 5900XT. Chcete-li zažít Doom 3 s vysokými detaily, čtěte!

Foto: HZS Zlínského kraje

Likvidace požáru stodoly.

Článek

Měli jsme tu připojení k internetu a digitální foťák, teď by to chtělo něco klasického... Máte to mít: Je zde recenze výkonné grafické karty GeForceFX 5900XT!

Recenze: XFX GeForceFX 5900XT

Dnes zde máme kartu, kterou bych mohl směle označit za krále "středního proudu". Někteří z vás by ji možná rovnou hodili do koše s nápisem "low-end", ale zkušenosti s touto grafikou mám více než dobré. Jedná se o produkt firmy (resp. značky) XFX, kterou všichni možná znáte pod názvem "Pine". Sice se nejedná o nejnovější výkřik letošní sezóny, ale svou cenovou dostupností a výkonem překvapí každého hráče.

Dnes zde máme kartu, kterou bych mohl směle označit za krále "středního proudu". Někteří z vás by ji možná rovnou hodili do koše s nápisem "low-end", ale zkušenosti s touto grafikou mám více než dobré. Jedná se o produkt firmy (resp. značky) XFX, kterou všichni možná znáte pod názvem "Pine". Sice se nejedná o nejnovější výkřik letošní sezóny, ale svou cenovou dostupností a výkonem překvapí každého hráče.

Balení a "ti druzí"

Karta si zaslouží pochvalu již za samotné balení. Ve velkém papírovém "X" se skrývá krabice s varovným "radioaktivním" pruhem s nápisem "Nebezpečně vynikající grafika" a nezbytnými "varováními" o podlehnutí nespoutaným zážitkům apod. Velice vtipné.

Uvnitř balení tedy naleznete samotnou kartu (viz. obrázek níže), anglický manuál, mezinárodní manuál (bez češtiny :-), redukci CRT-DVI (pro připojení druhého monitoru), S-video kabel a haldu cédéček. Kromě CD s ovladači a herními demoverzemi jsou zde plné verze her Ghost Recon, MotoGP 2, Racing Simulation 3 a Comanche 4. Tyto hry jsou sice akčnějšího či arkádovitějšího ražení, ale možnosti grafické karty otestují dokonale (hlavně co se týče Comanche).

Ohledně specifikací grafické karty je nutno připomenout, že se v podstatě jedná o "odlehčenou" variantu dražší NVIDIA GeForceFX 5950, a tak kromě 128MB DDR paměti (256bitová sběrnice) půjde především o snížený takt na 390 MHz (jádro) a 800 MHz (paměti), ovšem nutno podotknout, že většina konkurenčních 5900XT má paměti taktovány pouze na 700 MHz. Grafická karta je vhodná pro sběrnici AGP 8X (ale poběží i na pomalejších AGP). Chlazení obstarává kvalitní větráček kovového vzhledu s přijatelnou hladinou hluku, a pasivní chladiče pamětí (které u konkurence často chybí nebo jsou jen "symbolické").

Zadní panel je zdvojený - zabere tedy AGP slot i místo pod ním, ovšem tloušťce samotné karty (s větráčkem) by slušel pouze jednoduchý zadní panel (XFX se tak zřejmě zuby nehty drží referenčního designu výrobce čipu NVIDIA). Na zadním panelu naleznete kromě výstupu na klasický monitor také výstup na DVI (digitální panel, ale pomocí přiložené redukce je možné zapojit druhý CRT monitor) a TV-out (žádný video-vstup jako u "VTD" karet značky MSI se nekoná).

Instalace grafiky je jednoduchá - postačí ji vložit do AGP slotu a (po vzoru moderních karet) připojit napájení jako u CDROM nebo HDD (pro zajímavost: karty ATI se napájejí kabelem z FDD). Vyšší spotřeba však znamená, že pro optimální chod byste v počítači měli mít alespoň 300W zdroj. Rovněž se doporučuje výkonnější procesor, jelikož pátá generace GeForce karet své možnosti teprve ukáže s výkonným CPU.

Funkčnost karty

Zde budu srovnávat především s mou předchozí kartou Sapphire Radeon 9700 Pro. Jak sami vidíte, papírově jsem si (výkonem karty) pohoršil, ovšem na druhou stranu půjde o významná vylepšení. Začnu těmi méně podstatnými - především oproti ATI lze v NVIDIA ovladačích nastavovat úroveň barevné sytosti ("Digital Vibrance") a zostření obrazu.

Dále lze díky novým ForceWare driverům velmi efektně měnit (chcete-li potlačovat) obnovovací frekvence obrazovky bez použití externího programu (a lze nastavovat i exotická rozlišení a hodnoty - např. já běžně hraji v 1024x768 při frekvenci 116 Hz nebo v širokoúhlém 1600x900 na 100Hz). Jak zřejmě víte, karty NVIDIA pod Windows 2000/XP měly s frekvencemi monitoru určité problémy a bylo nutné aplikovat různé "refresh-rate fixy", a to je již nyní minulostí. Další užitečnou vlastností nových ovladačů je možnost taktování grafické karty, které je od určité verze "automatizované" - stačí spustit minutové ladění a driver vám sám poskytne maximální možnou a stabilní frekvenci.

A konečně je zde možnost použít nativní ovladač pro 3D brýle (ať už speciální či "dvojbarevné"), který funguje stabilně a spolehlivě (to byl také jeden z důvodů, proč jsem prodal ATI). Oproti ATI má však NVIDIA horší kvalitu výstupu TV-out. Přeci jen komfort, který nabízí ovladače Catalyst, zde rozhodně chybí, ale dá se to přežít. Je ovšem možné použít skvělý program TVTool, který značně vylepší kvalitu i parametry TV výstupu třeba právě u karty XFX.

Ještě před samotným testováním bych se rád pozastavil nad tepelným výkonem karty. Subjektivně jsem pocítil znatelné ochlazení procesoru, a to především při jeho přetaktování (taktuji AthlonXP z 1533 MHz na 2300 MHz). Zatímco s ATI byla teplota procesoru "normální" na 58 stupních, při hraní her až 64°C, s kartou NVIDIA poklesla teplota na 49°C (55°C při hraní náročnějších her). U ATI docházelo k častému "sekání" systému při spuštěném 3D režimu, u NVIDIE jsem se s problémy setkal pouze u hry Far Cry, kde se procesor nepříjemně zatěžoval a zahříval až na 65°C (ale pozor, to bylo v horkém červenci :-). V tomto ohledu karta XFX přispěla k mnohem vyšší stabilitě systému i po náročném přetaktování.

Výkon

Kartu jsem "prohnal" několika syntetickými testy a porovnal s dřívějšími výsledky (bohužel jsem dosud neměl k dispozici jiné grafiky, proto se musíte spokojit se srovnáním se staršími grafickými kartami, které byly recenzovány v loňském článku). Bylo použito následující konfiguraci: CPU AMD AthlonXP 1800+ (bez přetaktování), základní deska EPOX (nForce2), 512 MB DDR RAM 333 MHz (Kingston), Windows XP Professional SP2 (ten může rovněž vykázat rozdílné výsledky), ovladače ForceWare 66.81.

Prvním testem byl již poněkud zastaralý 3DMark 2001 SE, který podporuje pouze DirectX 8.1. Zde tedy můžete porovnat hrubý výkon ve starších hrách. V tomto případě karta XFX poněkud ztrácí, ale je zajímavé, že u ní nehraje tak velkou roli zvolené rozlišení. Do tabulky jsem přidal test FSAA ("vyhlazování hran"), který jen podporuje trend současných karet - výkon se u nižšího stupně vyhlazení sníží jen o pár procent.

Následuje novější 3DMark 03 s podporou DirectX 9.0a, kde se ukáže výkon ve hrách, které vycházejí v dnešní době. Zde XFX zvítězila i nad Radeonem a já jen mohu potvrdit, že ve hrách jako Doom 3, Sims 2 nebo Far Cry běží grafika opravdu rychle ve vysokých detailech (v detailech "ultra" už má jisté problémy, ale za tu cenu nemůžete čekat výkon high-endu).

Test OpenGL GLExcess (XSMark) jsem musel přeskočit, protože mi přestal fungovat :-). A proto se zkusmo můžu pochlubit podivným výsledkem v novém 3DMarku 05. Tento test naměřil pouhé 1024 body, což je velmi málo a já toto číslo opravdu nechápu (Radeon 9800 Pro má podle jiných výsledků téměř 2500 bodů a i papírově slabší Radeon 9600 XT má dvojnásobek). A pokud karta GeForceFX 5900XT opravdu nedokáže kvalitně zpracovat nové instrukce z DirectX 9.0c, tak je to stejně jedno, jelikož hry na podobné úrovni (stejně jako před časem u 3DMarku 03) budou k mání teprve za několik let (a to už si pak koupíte někde ve výprodeji GF6800GT :-).

Přetaktování

Ještě před finálním verdiktem se musím zmínit o výborných možnostech přetaktování. Jak jsem již předestřel dříve, ovladače ForceWare obsahují vynikající volbu, která vám sama navrhne optimální frekvenci jádra i paměti. Oproti ATI tudíž odpadá manuální testování "krok po kroku", jelikož navržené hodnoty většinou běží naprosto stabilně a bez jakýchkoli artefaktů či jiných "vad" v obraze.

Já jsem se tak z původních 390/800 MHz dostal na skvělých 450/920 MHz (dražší GeForceFX 5950 Ultra má přitom 475/950 MHz), a to i při přetaktování procesoru. Pro názornost srovnám výsledky testů před a po zvýšení frekvencí karty (procesor jsem pro tuto recenzi nepřetaktoval, jelikož o tom tento článek není :-), a musím uznat, že několik procentních bodíků jsem si přece jen "nahnal". Výsledků jako u téměř stejně rychlé FX5950 Ultra jsem nedosáhl především kvůli omezením ve struktuře čipu a velikosti paměti...

Pozn.: Několik dní po napsání testu jsem "z nudy" vyluxoval prach z počítače (tedy především ze zdroje, větráku CPU i grafiky) a kromě snížení teploty CPU lze nyní přetaktovat grafickou kartu skutečně až na báječných 475/950 MHz (tedy na hodnoty dražší plnohodnotné GFX 5950 Ultra)!

Závěr

Grafická karta XFX GeForceFX 5900XT je výbornou volbou mezi "středním proudem" současné nabídky. Nejen pro svou konstrukci i výkon již dříve získala "titul" nejlepší karty s čipem 5900XT. Pokud chcete grafiku s výhledem vysokého výkonu ve hrách v následujících několika letech, je toto správná volba.

Grafická karta XFX GeForceFX 5900XT je výbornou volbou mezi "středním proudem" současné nabídky. Nejen pro svou konstrukci i výkon již dříve získala "titul" nejlepší karty s čipem 5900XT. Pokud chcete grafiku s výhledem vysokého výkonu ve hrách v následujících několika letech, je toto správná volba.

NÁZEVXFX GeForceFX 5900XT
CENAcca 6750 Kč (s DPH 19%)
ZDROJDXT ComputerS
KLADY(+) vysoký výkon v dnešních hrách
(+) frekvence a možnosti taktování
(+) příliš nezvyšuje teplotu CPU
(+) vynikající plné hry zdarma
(+) funguje ovladač 3D brýlí
(+) cena
ZÁPORY(-) kvalita TV-out oproti kartám ATI
(-) nečekaně nízký výkon 3DMark05
(-) ve hrách za pár let nepoužitelná
VERDIKT[ 80% ]

Anketa

Kolik peněz jste ochotni dát za novou grafickou kartu?
do 1999 Kč
11,9 %
2000 až 2999 Kč
17,9 %
3000 - 4499 Kč
16,1 %
4500 Kč až 5999 Kč
13,9 %
6000 až 7999 Kč
12,1 %
8000 až 9999 Kč
9,2 %
10000 až 12999 Kč
8,7 %
více než 13000 Kč
10,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 553 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 37/2004: Hardwarová poradna zdarma

V dnešním "servisním" čísle magazínu Hardware si posvítíme na nejnovější ovladače, přidáme tipy, triky a komentáře a vyzveme vás k podávání dotazů do naší...

Hardware 38/2004: Testujeme kabelový internet

Po fúzi dvou kabelových operátorů do a.s. Karneval Media začala tato společnost rozšiřovat svou nabídku "moderních" technologií. Mezi ně patří internet...

Výběr článků

Načítám