Hlavní obsah

Hardware 38/2004: Testujeme kabelový internet

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po fúzi dvou kabelových operátorů do a.s. Karneval Media začala tato společnost rozšiřovat svou nabídku "moderních" technologií. Mezi ně patří internet prostřednictvím kabelové zásuvky, který silně konkuruje ADSL připojení. V tomto článku naleznete podrobný test.

Foto: Jiří Smutný

Masarykův kulturní dům neboli sokolovna v Židlochovicích

Článek

Dnes malinko odbočím od klasického "hardwarového" tématu, abych zabrousil do sfér internetového připojení. Protože jsem již dříve ADSL testoval (a ani úspěšné články o satelitním internetu jistě nemusím dlouho připomínat), není od věci otestovat také konkurenční připojení prostřednictvím kabelové televize.

Test: Kabelový internet Karneval

Pomalu, ale jistě, je nutné přiznat, že vysokorychlostní internet se v naší zemi stává realitou. A není to jen díky rozšíření ADSL, CDMA či jiných "regionálnějších" způsobů připojení, ale také díky nabídkám kabelových společností. V ČR lze výrazněji zaznamenat nabídku dvou větších kabelových společností, a to UPC ČR a Karneval Media. Je zajímavé sledovat, jak obě společnosti navzájem soupeří v cenách a parametrech za připojení, přitom vždy platí, že v jedné lokalitě je vždy jedna nebo druhá firma. Ale i toto "rádoby" konkurenční prostředí je zdravé, a proto se společnosti v poslední době snaží své služby zlepšovat.

Nabídka Karnevalu

Když jsem zrušil ADSL a zaváděl si tehdy připojení od Karnevalu, byla rychlost paušálu Turbo stanovena na 600 kbps pro download a 150 kbps pro upload. Postupem času došlo k rozšíření downstreamu na 1000 kbps (s nezměněným datovým limitem 20 GB) a nabídka se rozrostla o rychlé 2000 kbps připojení Premium (s limitem 40 GB) a pomalejší verzi Light (jen 150 kbps s limitem pouze 1 GB - UPC je v tomto případě výhodnější, ale jak jsem zjistil, Karneval na něj nijak reagovat nebude). Pokud se vám limity nelíbí, je zde nabídka pro firmy s názvem PROFInet, ovšem ceny jsou pro domácí uživatele dosti vysoké.

Moje stávající připojení se tedy za stejnou cenu (1290 Kč s DPH samostatně nebo 1090 Kč s DPH spolu s televizní nabídkou) přeměnilo na megabitovou linku s následujícími parametry: 2 neveřejné IP adresy, limit přenesených dat 20 GB, e-mailová kapacita 100 MB (2 schránky) a rychlost 64/32 kbps po překročení datového limitu.

Samotná instalace byla provedena technikem společnosti a trvala necelou hodinu. Za modem se platí nevelká záloha, za což jste odměněni tím, že nemusíte platit měsíční poplatky za pronájem. Zkušenější uživatele musím zklamat - žádné samoinstalační balíčky se zde nekonají, montáž je totiž o něco složitější (musí např. dojít k výměně zásuvky).

Rychlosti

Oproti ADSL mě překvapilo, že Karneval skutečně nemá žádnou agregaci a rychlost nejenže odpovídá deklarovaným hodnotám, ale většinou ji dokonce o několik procent překračuje. Rovněž hodnoty odezvy (ping) jsou velmi nízké a např. pro hraní online her je toto připojení naprosto ideální. Obě hodnoty spolu s dalším porovnáním naleznete níže:

Neveřejné adresy

Připojení probíhá pomocí modemu Motorola Surfboard, který lze zapojit pomocí USB rozhraní nebo síťového kabelu. Nutno připomenout, že máte k dispozici 2 neveřejné IP adresy, takže tři a více počítačů lze zapojit komplikovaně (pomocí sdílení z jiného počítače) nebo dokoupením dalších neveřejných adres (jedna za 30 Kč měsíčně). Postupem času jsem však zjistil, že připojení na neveřejných IP adresách není to pravé ořechové, protože skýtá řadu omezení (např. pro P2P sítě typu DC++), jelikož se v podstatě jedná o připojení k proxy server společnosti Karneval, který vás jakoby "přesměrovává" k vašim požadavkům. Vy můžete stahovat odkudkoli, od vás však zpravidla nikdo. Řešením je veřejná IP adresa, ta ovšem stojí 100 Kč měsíčně. Pokud jste ale náruživým stahovačem, případně chcete provozovat soukromý FTP server nebo posílání souborů přes ICQ, asi vám nic jiného nezbude.

V tomto ohledu musím zdůraznit klady ADSL, kde existuje pouze NAT a příchozí porty se dají konfigurovat. Na druhou stranu připojení přes neveřejné adresy Karnevalu je téměř anonymní - několik lidí sdílí veřejnou IP adresu a pro někoho tento pocit může hrát důležitou roli. Na druhou stranu např. u stahování pomocí DC++ nelze vyloučit, že vám bude odepřen přístup na některý ze serverů, jelikož jiný uživatel ze stejné IP adresa provede nějakou "nepravost". Toto je daň za anonymitu.

Marcel Procházka z Karneval Media k tomuto problému sdělil, že prioritou je bezpečnost počítačů, kdy 95% zákazníků má OS Windows, a ten nebývá v mnoha případech aktualizován. Podle něj je nefunkčnost některých P2P služeb způsobena jejich nedostatečnou podporou a jiné P2P sítě nemají problém pracovat s neveřejnými adresami či v pasivním režimu (totéž u IP telefonie, kdy Skype funguje bez problémů).

Internetové služby (kromě zmíněných, které vyžadují aktivní přístup k vašemu počítači) však fungují spolehlivě - není problém stáhnout i nahrát cokoli na FTP server nebo telefonovat pomocí již zmíněného programu Skype. Běžný uživatel internetu ani nepozná, že je jakkoli omezen proxy serverem Karnevalu (navíc ten pomáhá v rychlejším načítání "nasbíraných" internetových stránek).

Datový limit

Nyní je nutné se vrátit k onomu datovému limitu. Pro mojí variantu to je 20 GB, což je poměrně únosná varianta na to, když chcete brouzdat, stáhnout nějaké demoverze, poslouchat internetová rádia apod. Po překročení se však (oproti ADSL) internet "neodmlčí", ale pouze se sníží rychlost, ovšem dosti podstatně - na 64/32 kbps. Podle vlastních zkušeností je pak rychlost velmi podobná běžné telefonní lince. Pokud však chcete dokoupit další data nad limit, není problém, ovšem dalších 5 GB vás přijde na drahých 300 Kč s DPH. Nechápu postup člověka, který tuto cenu kalkuloval, protože nad ní zůstává rozum stát (ADSL je v totiž v tomto ohledu levnější). Podle obchodního a marketingového ředitele Karnevalu Dušana Jelínka ovšem při stanovování nabídky firma vycházela z průzkumu očekávání zákazníků, ale její změnu do budoucna nelze na základě reakcí uživatelů vyloučit. K oněm "reakcím uživatelů" patří kromě průzkumů a dotazů na Modré lince nebo webovém dotazníku také názory na neoficiálním diskusním fóru, takže pokud máte nějaké přání nebo stížnost, klidně to vykřičte do světa, Karneval toto fórum bedlivě sleduje :-).

Problémy

Stejně jako ADSL se ani připojení od Karnevalu nevyhnuly počáteční problémy zejména při jeho zavádění v našem městě. Nastávaly několikahodinové výpadky, nenačítání všech objektů na internetové stránce a jednou dokonce internet nešel celý den (jak jsem později zjistil, bylo to vadným nastavením modemu, které jsem konzultoval s technikem).

A nebudu se zde rozepisovat o zákaznické Modré lince, která je opravdovým zážitkem (pokud znáte zelenou linku Telecomu, tak víte, o čem je řeč). Dalším problémem je chaotická fakturace - vinou toho, že jsem byl špatně poučen pracovnicí infolinky, mi několik měsíců po zavedení připojení přišly upomínky na několik set korun, kde bylo dokonce upozorňováno na možnost odpojení linky. Ale tyto problémy podle mého názoru doprovázejí většinu služeb poskytovaných v této zemi, takže se ostatně ani není čemu divit. Ale pokud tento článek čte někdo z Karnevalu, pak to může být vítaným námětem pro další zlepšení kvality služeb.

Shrnutí

Připojení od Karnevalu je velmi dobrou alternativou k ADSL. Bohužel není dostupné ve všech regionech ČR, což hovoří jasně v jeho neprospěch. Pokud ale přístup k síti Karneval máte (a již došlo k jejímu upgradu na internet), stojí nabídka za zvážení. V době stále se rozrůstajících nabídek ADSL se ale najde spousta zájemců, kteří o kabelový internet nebudou mít zájem (ať už kvůli datovému limitu nebo kvůli neveřejným IP adresám (každý doplatek působí na zákazníky negativně). Některým pak zase přijde 20 GB moc a 1 GB u "light" nabídky velmi málo.

Na druhou stranu je dobře, že máme možnost výběru. Konkurence roste, ceny se snižují a služby zkvalitňují. Před rokem a půl při zavedení ADSL jsem byl opravdu skeptický a nikdy bych nečekal, že poskytování internetu za tuto dobu půjde tak ohromným krokem kupředu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 37/2004: Hardwarová poradna zdarma

V dnešním "servisním" čísle magazínu Hardware si posvítíme na nejnovější ovladače, přidáme tipy, triky a komentáře a vyzveme vás k podávání dotazů do naší...

Výběr článků

Načítám