Hlavní obsah

Hardware 36/2004: Digifoťák - tři megapixely za 3000 Kč

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že za tři tisíce lze dnes pořídit digitální fotoaparát nadupaný funkcemi s rozlišením 3 megapixely? Ale ano! Myslíte si, že za touto cenou stojí nějaká kvalita? Tak se na to podívejte...

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 10.11.2016 Moravskoslezský kraj má nové vedení. Z TK v průběhu zasedání zastupitelstva MSK.

Článek

Po více než roce se po úspěšném dokončení studia vracím k oblíbenému magazínu Hardware! Náš týdeník bude opět jeden týden střídat recenzi či první dojmy, se "servisem" softwaru pro váš hardware a novou rubrikou. Máte se opět na co těšit! První "obnovené" vydání zahájíme stylově, a to "třímegovým" digitálním fotoaparátem.

Recenze: AIPTEK SlimCam 3200

Dnešní testovaný produkt má opravdu úctyhodné parametry. Samozřejmě, nejprve vás asi trkne vysoké rozlišení 3Mpix (tedy fotografie o max. rozlišení 2048x1536), 1.5" barevný LCD displej, interní paměť 16MB (plus 16MB na zpracování snímků, např. při ukládání), možnost rozšíření o SD/MMC kartu, vestavěný blesk a mnoho dalšího.

Všechno je to na první pohled velmi pěkné, nebýt kouzelného slůvka "ALE". Oním "ALE" je tentokrát cena, která je 2999 Kč s DPH. Rozumný člověk ihned usoudí, že za tuto cenu asi těžko dostane kvalitu typu Olympus, Canon apod., ale trpělivý recenzent nejprve vše otestuje, a teprve poté vysloví svůj úsudek.

Vzhled a ovládání

Už po vytažení z krabice je vidět, že se jedna spíše o "hračku". Trochu to připomíná dávno recenzovaný digiťák Trust (možná si na něj ještě s nostalgickou slzou v oku vzpomínáte...). Rozměry jsou malé (88 x 44 x 32 mm) a můj (několik let starý) Canon PowerShot A100 bledne závistí. Hmotnost také není příliš velká, ale o ergonomii přístroje zde nemůže být řeč.

Přístroj se zapíná velmi jednoduše, a to vysunutím krytu objektivu. Ovládání není složité, ale je poněkud krkolomné - vše se totiž ovládá pomocí menu (tři tlačítka), a tak vypnutí blesku nebo nastavení efektu může trvat delší dobu, než by bylo vhodné. Pokročilí uživatelé budou zklamáni, nastavit se toho totiž nedá příliš mnoho. Kvalita LCD displeje je rozporuplná a připomíná starší modely levnějších HP, s nádechem "dočervena" a delší latencí.

Na foťáku ještě naleznete přepínač na makro a celkovou expozici (kytička/hory) a jezdce pro přepínání mezi režimy (přehrávání/fotografování/kamera). Přístroj se připojuje k počítači pomocí klasického USB kabelu, nebo lze tuto proceduru předejít vyjmutím paměťové karty a přehráním jejího obsahu do PC pomocí čtečky, pakliže ji u svého PC máte...

K dispozici je podle mého názoru nechutně vyhlížející bílo-stříbrná úchytka na ruku a šedý ochranný váček, na němž si designér evidentně nepohrál. V krabici je dále CD, kde kromě ovladače naleznete také bonusový software od firem Ulead (DVD PictureShow SE Basic, PhotoExpress a Photo Explorer) a Cyberlink (VideoLive Mail), což uživatele jedině potěší. Výčet příslušenství uzavírá český manuál a pár neznačkových AAA baterií, ze kterých je přístroj napájen.

Kvalita fotografií

Dost popisování, vrhněme se na kvalitu přístroje samotného. Pro srovnání jsem použil fotoaparát Canon PowerShot A100 (více než 2 roky starý) a oba jsem uvedl do režimu 1.3Mpix pro zachování určité objektivity. Výsledky můžete vidět níže...

Běžné denní světlo v pokoji, avšak AIPTEK nedokázal vyvážit jas a kontrast. Už při první fotografii lze zpozorovat, že je používána vyšší komprese, než bychom si všichni přáli, a tak jsou patrné artefakty. Na druhou stranu u Canonu je nutné při nižším osvětlení držet foťák opravdu pevně, protože jakýkoli třes v rukou může způsobit rozmazání (viz. fotografie):

Umělé osvětlení v koupelně za použití blesku. Testovanému přístroji se ovšem blesk poněkud nevyvedl, protože byl příliš intenzivní a "odrazil" se od kachliček - výsledek je tedy takový, jaký je. Mimochodem blesk se "nabíjí" pro další použití poněkud delší dobu.

Venku má AIPTEK nejlepší výsledek, ovšem i zde je patrný barevný "nádech" do červena a vyšší komperese (příliš hladké stěny domů). Ale zas tak špatné to není...

Zátiší s odpadkovým pytlem v kuchyni s bleskem vyšlo opět vítězně pro Canon. Světlo z blesku se u AIPTECu opět podivuhodně odrazilo od sáčku a vzešla z toho zamlžená růžová.

Bezkonkurenčně nejhorší výsledek však přístroj předvedl v režimu "makro". A to tak, že tento režim u AIPTECu vůbec neexistuje :-). Zatímco Canon z několikacentimetrové výšky předvedl precizní práci, u testované konkurence se dá hovořit o fiasku. Následně jsem zkusil totéž vyfotit s režimem celkové expozice a výsledek byl naprosto stejný! Tomu říkám "funkce" :-)...

Poslední testem (tentokrát již bez účasti Canonu) byly avizované 3 megapixely. Vyfotil jsem tedy s tímto rozlišením venkovní expozici a výsledek nebyl až tak hrozný. Sice to vypadá jako digitálně zoomované 2 megapixely :-), ale na poměry testovaného přístroje to nebylo špatné. Na obrázku naleznete výřez z fotografie o původní velikosti 2048x1536 bodů.

Kamera a další funkce

Jistě, další lákovou možností, kterou již delší dobu digitální fotopřístroje disponují, je možnost "kamery". Bez zvuku, v horší kvalitě, bez nastavení jasu, ale přece. Ani AIPTEC tedy není pozadu a kvalita se dá srovnat s funkcí kamery na Canonu. Možná jej i o něco předčí. Je to možná jen subjektivní dojem, těch 320x240 je na dnešní dobu dost málo. A jak už bývá u těchto levnějších digiťáků zvykem, je možno je použít jako webkameru, což jsem ale nezkoušel.

Závěr

AIPTEK je přístroj s horší kvalitou fotografování, než má konkurence. Cena je sice pěkná, ale nechci vám radit, abyste si pořizovali tak drahou webkameru :-). Za stejnou cenu se dá pořídit např. mnohem kvalitnější FujiFilm FinePix (rovněž 3Mpix) a pokud chcete digiťák pouze pro děti, kupte jim raději tu hračku, kterou prodávají v teleshopu (ale tu bych vám stejně nedoporučoval :-).

NÁZEVAIPTEK SlimCam 3200
CENA2999 Kč (s DPH 19%)
ZAPŮJČILCityComp
KLADY(+) rozměry a hmotnost
(+) na první pohled nevídané parametry
(+) funkce kamery
(+) cena
ZÁPORY(-) špatná kvalita fotografií
(-) vyšší komprese JPEG
(-) nefunkční funkce (např. "makro")
(-) neskutečně špatný blesk
(-) design a ovládání
VERDIKT[ 30% ]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám